Niestety gotowanie ma również swój minus, jakim niewątpliwie jest bajzel w kuchni, powstały podczas naszego oddawania się bez reszty kulinarnej twórczości, a którego sprzątanie do przyjemnych nie należy.
Kuchenny chaos warto ogarniać na bieżąco, po pierwsze po to, by później mieć mniej sprzątania, a po drugie, bo ułatwia to gotowanie.
W dzisiejszym wpisie znajdziesz kilka praktycznych wskazówek jak utrzymać porządek w kuchni w czasie gotowania. Zapraszam :)
1. Użyj miski na odpadki
Jak wiadomo, podczas przyrządzania żywności pojawiają się różne odpadki typu obierki czy gniazda nasienne, zamiast zostawiać je na blacie lub biegać co chwilę do kosza, warto przygotować sobie większą miskę, do której na bieżąco będziemy wrzucać niepotrzebne pozostałości. Miseczkę warto położyć na blacie, na którym pracujemy, co pozwoli zaoszczędzić czas.
2. Używaj elastycznej maty do krojenia zamiast deski
Pewnie wielu z Was jest znana sytuacja, gdy podczas próby wrzucenia posiekanych warzyw z dużej deski do garnka, spora ich część spada na podłogę. Znacznym ułatwieniem jest elastyczna mata, którą można zgiąć i dzięki temu trafić z warzywami, czy innymi drobno krojonymi produktami, prosto do garnka, dzięki temu unikniemy bałaganu.
3. Wyjmij kosz na śmieci
Jeśli kosz na śmieci trzymasz w szafce, warto wyjąć go i ustawić w wygodnym miejscu, blisko blatu, przy którym rozpakowujesz jedzenie. Jeśli kosz ma pokrywę, to na czas gotowania, warto ją zdjąć. Dzięki temu szybko i bezproblemowo możesz wrzucać do niego wszelkiego rodzaju opakowania z żywności, puszki, papiery czy plastikowe pojemniczki po mięsie.
4. Zbieraj od razu wszystko co spadnie na podłogę
Wszystkie drobne elementy żywnościowe, które niechcący spadną na podłogę, warto od razu zbierać i wyrzucać, to pozwoli zaoszczędzić czas na późniejszym sprzątaniu, a poza tym nic nie przyklei się do kapci. Chyba dla nikogo nie jest przyjemne chodzenie po "rozciapcianym" owocu czy kawałku makaronu :).
5. Umieść łyżki pomiarowe w kubku
Zanim przejdziesz do gotowania przygotuj łyżki pomiarowe, które będą Ci potrzebne, włóż je do kubka lub słoiczka i ustaw na blacie, na którym przyrządzasz posiłki, po użyciu łyżkę przepłucz i wkładaj ponownie do kubeczka. Dzięki temu unikniesz poszukiwania potrzebnych łyżek i miarek po całej kuchni, lub wyciągania i niepotrzebnego brudzenia następnych.
6. Przygotuj naczynie z gorącą wodą i płynem na brudne akcesoria kuchenne
Przed rozpoczęciem gotowania warto w zlewie lub w innym miejscu, przygotować naczynie z gorącą wodą i płynem, w którym będziemy umieszczać sztućce i inne akcesoria kuchenne zabrudzone podczas gotowania. Dzięki temu resztki żywności nie zaschną i łatwiej będzie później umyć akcesoria, poza tym umieszczając je na bieżąco w jednym naczyniu, unikniemy bałaganu na blacie kuchennym.
7. Używaj pokrywek i sitek ochronnych przeciw pryskaniu tłuszczu
Aby uniknąć rozpryskiwania się płynnych sosów, zup i tłuszczu po całej kuchence, warto stosować pokrywki, a także specjalne sitka/osłonki na patelnię, które skutecznie chronią przed wydobywaniem się tłuszczu. To pozwoli utrzymać kuchenkę w czystości i zaoszczędzić czas na późniejszym sprzątaniu
8. Przygotuj butelkę z wodą i płynem
Mniejsze elementy można zamaczać na bieżąco w specjalnie przygotowanym naczyniu z wodą i płynem, a z kolei większe typu miski, kubki, talerze warto przemywać "na szybko", zaraz po użyciu, przygotowaną wcześniej wodą z płynem. Ta czynność pozwoli uniknąć zasychania resztek jedzenia na naczyniach, dzięki czemu łatwiej i szybciej umyjemy je w późniejszym czasie, nie trzeba będzie ich szorować.
9. Gotuj wolniej
Z pewnością najlepszym sposobem na zminimalizowanie bałaganu jest wolniejsze gotowanie. Jeśli przygotowujesz posiłki powoli i rozmyślnie, wolniej mierzysz, wolniej siekasz, robisz wszystko starannie i nie wykonujesz wielu czynności naraz, to łatwiej jest uniknąć rozsypywania czy rozrzucania jedzenia i akcesoriów po całej kuchni.
Staracie się utrzymywać porządek w kuchni podczas gotowania?
Uwielbiam gotować, ale ten bałagan po jest zawsze okropny ;) No ale coś za coś :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomocne wskazówki, z tą matą do krojenia to dobry pomysł, muszę sobie taką sprawić ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne porady. Juz samo postawienie kosza w widocznym miejscu ulatwia utrzymanie porzadku ;)
OdpowiedzUsuńJa nie mam problemu z utrzymaniem porządku podczas gotowania, ale gotuję dużo, więc musiałam się tego nauczyć żeby nie dokładać sobie dodatkowej pracy po gotowaniu :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm super interesting post my friend :D
NEW TIPS POST | SPA DAY AT HOME?! Yes, Easy and Possible.
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Great post dear! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne rady, u mnie wszystkie resztki zawsze na całych dwóch blatach :( nigdy nie wpadłam na pomysł żeby postawić miskę na to wszystko :P
OdpowiedzUsuńWiadomo, że zawsze się troszkę bałagany narobi ale raczej staramy się sprzątać na bieżąco :)
OdpowiedzUsuńporządek dobra rzecz - sztuka go utrzymać zwłaszcza przy dzieciach
OdpowiedzUsuńAj, staram się jak mogę, ale i tak zawsze nabałaganię :D uwielbiam gotować, ale po tym sprzątać... sprząta chłopak :D
OdpowiedzUsuńOstatni punkt kluczowy, choć nie zawsze się da :P
OdpowiedzUsuńTer a cozinha bem organizado é muito bom, eu tento aqui deixar sempre ela organizada, gostei muito das suas dicas super valiosas para as donas de casa, bjs.
OdpowiedzUsuńhttp://www.lucimarmoreira.com/
Niektóre punkty wcieliłam w życie odkąd kupiłam z chłopakiem mieszkanie. :) Obserwuję.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania wolno gotowane :)
OdpowiedzUsuństaram sie, by nie sprzatac wszystkiego na raz ;)
OdpowiedzUsuńobseerwujemy? pink--place.blogspot.com
Ja akurat nie bałaganię przy gotowaniu, ale mój maż owszem tak :)
OdpowiedzUsuńja sobie nigdy nie radzę, zawsze mam bałagan, wszystko pochlapane, milion misek i sztućców, wszystko brudne .
OdpowiedzUsuńStosuję większość ☺
OdpowiedzUsuńZ niektórych sposobów korzystam od dawna.
OdpowiedzUsuńGreat organization tips.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Great post!
OdpowiedzUsuńBjxxx
Ontem é só Memória | Facebook | Instagram
Ja używam elastycznej deski do krojenia - kupiłam sobie swego czasu w Pepco i wszelkie "sztywne" deski poszły w odstawkę :)
OdpowiedzUsuńHi thank you for sharing! Kisses :)
OdpowiedzUsuńTo post w sam raz dla mnie, chociaż ostatnio już jest ze mną lepiej :D
OdpowiedzUsuńhtps://smilingshrimp.blogspot.com
Sounds good
OdpowiedzUsuńhttps://retromaggie.blogspot.pt/