poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Jak utrzymać porządek w kuchni podczas gotowania?

Gotowanie dla wielu osób jest prawdziwą przyjemnością, dzięki temu można uruchamiać swoją kreatywność i wymyślać coraz to nowe przepisy, oraz doskonalić swoje umiejętności kulinarne, by dogadzać podniebieniom najbliższych, w końcu nie bez powodu powstało przysłowie "przez żołądek do serca" :).
Niestety gotowanie ma również swój minus, jakim niewątpliwie jest bajzel w kuchni, powstały podczas naszego oddawania się bez reszty kulinarnej twórczości, a którego sprzątanie do przyjemnych nie należy.
Kuchenny chaos warto ogarniać na bieżąco, po pierwsze po to, by później mieć mniej sprzątania, a po drugie, bo ułatwia to gotowanie.
W dzisiejszym wpisie znajdziesz kilka praktycznych wskazówek jak utrzymać porządek w kuchni w czasie gotowania. Zapraszam :)



1. Użyj miski na odpadki

Jak wiadomo, podczas przyrządzania żywności pojawiają się różne odpadki typu obierki czy gniazda nasienne, zamiast zostawiać je na blacie lub biegać co chwilę do kosza, warto przygotować sobie większą miskę, do której na bieżąco będziemy wrzucać niepotrzebne pozostałości. Miseczkę warto położyć na blacie, na którym pracujemy, co pozwoli zaoszczędzić czas.



2. Używaj elastycznej maty do krojenia zamiast deski 

Pewnie wielu z Was jest znana sytuacja, gdy podczas próby wrzucenia posiekanych warzyw z dużej deski do garnka, spora ich część spada na podłogę. Znacznym ułatwieniem jest elastyczna mata, którą można zgiąć i dzięki temu trafić z warzywami, czy innymi drobno krojonymi produktami, prosto do garnka, dzięki temu unikniemy bałaganu.



3. Wyjmij kosz na śmieci

Jeśli kosz na śmieci trzymasz w szafce, warto wyjąć go i ustawić w wygodnym miejscu, blisko blatu, przy którym rozpakowujesz jedzenie. Jeśli kosz ma pokrywę, to na czas gotowania, warto ją zdjąć. Dzięki temu szybko i bezproblemowo możesz wrzucać do niego wszelkiego rodzaju opakowania z żywności, puszki, papiery czy plastikowe pojemniczki po mięsie.



4. Zbieraj od razu wszystko co spadnie na podłogę 

Wszystkie drobne elementy żywnościowe, które niechcący spadną na podłogę, warto od razu zbierać i wyrzucać, to pozwoli zaoszczędzić czas na późniejszym sprzątaniu, a poza tym nic nie przyklei się do kapci. Chyba dla nikogo nie jest przyjemne chodzenie po "rozciapcianym" owocu czy kawałku makaronu :).



5. Umieść łyżki pomiarowe w kubku 

Zanim przejdziesz do gotowania przygotuj łyżki pomiarowe, które będą Ci potrzebne, włóż je do kubka lub słoiczka i ustaw na blacie, na którym przyrządzasz posiłki, po użyciu łyżkę przepłucz i wkładaj ponownie do kubeczka. Dzięki temu unikniesz poszukiwania potrzebnych łyżek i miarek po całej kuchni, lub wyciągania i niepotrzebnego brudzenia następnych.



6. Przygotuj naczynie z gorącą wodą i płynem na brudne akcesoria kuchenne 

Przed rozpoczęciem gotowania warto w zlewie lub w innym miejscu, przygotować naczynie z gorącą wodą i płynem, w którym będziemy umieszczać sztućce i inne akcesoria kuchenne zabrudzone podczas gotowania. Dzięki temu resztki żywności nie zaschną i łatwiej będzie później umyć akcesoria, poza tym umieszczając je na bieżąco w jednym naczyniu, unikniemy bałaganu na blacie kuchennym.



7. Używaj pokrywek i sitek ochronnych przeciw pryskaniu tłuszczu

Aby uniknąć rozpryskiwania się płynnych sosów, zup i tłuszczu po całej kuchence, warto stosować pokrywki, a także specjalne sitka/osłonki na patelnię, które skutecznie chronią przed wydobywaniem się tłuszczu. To pozwoli utrzymać kuchenkę w czystości i zaoszczędzić czas na późniejszym sprzątaniu



8. Przygotuj butelkę z wodą i płynem 

Mniejsze elementy można zamaczać na bieżąco w specjalnie przygotowanym naczyniu z wodą i płynem, a z kolei większe typu miski, kubki, talerze warto przemywać "na szybko", zaraz po użyciu, przygotowaną wcześniej wodą z płynem. Ta czynność pozwoli uniknąć zasychania resztek jedzenia na naczyniach, dzięki czemu łatwiej i szybciej umyjemy je w późniejszym czasie, nie trzeba będzie ich szorować.



9. Gotuj wolniej

Z pewnością najlepszym sposobem na zminimalizowanie bałaganu jest wolniejsze gotowanie. Jeśli przygotowujesz posiłki powoli i rozmyślnie, wolniej mierzysz, wolniej siekasz, robisz wszystko starannie i nie wykonujesz wielu czynności naraz, to łatwiej jest uniknąć rozsypywania czy rozrzucania jedzenia i akcesoriów po całej kuchni.




Staracie się utrzymywać porządek w kuchni podczas gotowania?


25 komentarzy:

  1. Uwielbiam gotować, ale ten bałagan po jest zawsze okropny ;) No ale coś za coś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomocne wskazówki, z tą matą do krojenia to dobry pomysł, muszę sobie taką sprawić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne porady. Juz samo postawienie kosza w widocznym miejscu ulatwia utrzymanie porzadku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie mam problemu z utrzymaniem porządku podczas gotowania, ale gotuję dużo, więc musiałam się tego nauczyć żeby nie dokładać sobie dodatkowej pracy po gotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thanks a lot :D

    hmmm super interesting post my friend :D

    NEW TIPS POST | SPA DAY AT HOME?! Yes, Easy and Possible.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne rady, u mnie wszystkie resztki zawsze na całych dwóch blatach :( nigdy nie wpadłam na pomysł żeby postawić miskę na to wszystko :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiadomo, że zawsze się troszkę bałagany narobi ale raczej staramy się sprzątać na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. porządek dobra rzecz - sztuka go utrzymać zwłaszcza przy dzieciach

    OdpowiedzUsuń
  9. Aj, staram się jak mogę, ale i tak zawsze nabałaganię :D uwielbiam gotować, ale po tym sprzątać... sprząta chłopak :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatni punkt kluczowy, choć nie zawsze się da :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ter a cozinha bem organizado é muito bom, eu tento aqui deixar sempre ela organizada, gostei muito das suas dicas super valiosas para as donas de casa, bjs.
    http://www.lucimarmoreira.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Niektóre punkty wcieliłam w życie odkąd kupiłam z chłopakiem mieszkanie. :) Obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię dania wolno gotowane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. staram sie, by nie sprzatac wszystkiego na raz ;)
    obseerwujemy? pink--place.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja akurat nie bałaganię przy gotowaniu, ale mój maż owszem tak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja sobie nigdy nie radzę, zawsze mam bałagan, wszystko pochlapane, milion misek i sztućców, wszystko brudne .

    OdpowiedzUsuń
  17. Z niektórych sposobów korzystam od dawna.

    OdpowiedzUsuń
  18. Great organization tips.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja używam elastycznej deski do krojenia - kupiłam sobie swego czasu w Pepco i wszelkie "sztywne" deski poszły w odstawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Hi thank you for sharing! Kisses :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To post w sam raz dla mnie, chociaż ostatnio już jest ze mną lepiej :D
    htps://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Sounds good
    https://retromaggie.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń