poniedziałek, 19 lutego 2018

"Tylko kiszonki. Odżywiaj się zdrowo dzięki sfermentowanej żywności" Fern Green

Ciężko wyobrazić sobie naszą polską kuchnię bez ogórka kiszonego czy kapusty kiszonej, tradycja kiszenia żywności w naszym kraju jest bardzo długa i rozwinęła się na wsi, gdzie stanowiła dużą część zimowej diety. Początkowo kiszono głównie kapustę, która stanowiła podstawę wielu dań, podawano ją z grochem, z ziemniakami, lub przygotowywano z niej zupy. W procesie przygotowywania kapusty zwykle brała udział cała rodzina. Z czasem poszerzono kiszone menu o ogórki, buraki czy marchew, a dodawanie do kiszonek takich warzyw jak chrzan, czosnek, koper czy kminek sprawiało, że domowe przetwory zyskiwały nie tylko niezwykły smak ale też wiele cennych dla zdrowia właściwości.
Kiszenie to nic innego jak fermentacja w wyniku której cukry zawarte np. w warzywach zostają przekształcone w kwas, a ten proces zachodzi dzięki obecności dobrych bakterii i drożdży. Fermentacja pozwala nie tylko zakonserwować żywność, ale także ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, wspomaga metabolizm i przyczynia się do utrzymania równowagi organizmu. Jak się okazuje, nie tylko popularne ogórki czy kapustę można poddać temu procesowi, jest wiele innych sposobów na dostarczenie sobie zdrowych probiotyków z kiszonek, a ja stałam się posiadaczką świetnej książki "Tylko kiszonki. Odżywiaj się zdrowo dzięki sfermentowanej żywności" autorstwa Fern Green, w której znaleźć można aż 60 przepisów na fermentowane owoce, warzywa, produkty mleczne i pyszne napoje.

zielona seria, wydawnictwo buchmann, kiszonki, przepisy, zdrowie, książka recenzja, kulinaria blog, kuchnia, pani domu, kucharska











Opis szczegółowy:

Tytuł: "Tylko kiszonki. Odżywiaj się zdrowo dzięki sfermentowanej żywności"
Autor: Fern Green
Wydawnictwo: Buchmann
Format: 14.5x20.5
Ilość stron: 160
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Rok wydania: 2018
Cena: 29.99 zł



Książka ta jest jedną z pięciu z zielonej serii poświęconej zdrowemu odżywianiu, w innych publikacjach z tej serii znajdziemy przepisy na zdrowe zupy, owsianki, dania z białkiem roślinnym, a także z olejem kokosowym, natomiast "Tylko kiszonki. Odżywiaj się zdrowo dzięki sfermentowanej żywności" jak sam tytuł wskazuje, poświęcona jest całkowicie potrawom fermentowanym. 
Publikacja ma ciekawą minimalistyczną szatę graficzną, w środku również nie znajdziemy przesady, efektowne i zarazem bardzo proste zdjęcia kiszonek oraz krótkie i zwięzłe przepisy na ich przygotowanie, a wszystko na czystym, przejrzystym, białym tle. Muszę przyznać, że takie połączenie przykuwa uwagę i zachwyca już wizualnie, a dodatkowo uroku i elegancji, dodaje książce miły w dotyku papier kredowy, na którym została napisana. 

W środku znajdziemy aż 60 przepisów na fermentowane owoce, warzywa, produkty mleczne i inne napoje, ale zanim przejdziemy do meritum, możemy dokładnie zapoznać się z samym procesem fermentacji. We wstępie znajdziemy bogaty opis dotyczący fermentacji, czemu ona służy, jakie są jej rodzaje, metody oraz zalety. Następnie mamy podział na kiszonki z warzyw i owoców, z kefirem mlecznym, z kefirem wodnym, z kombuchą oraz na inne przetwory fermentowane. W każdym dziale znajdziemy szczegółowy opis z poradami, potrzebnym sprzętem i ogólnymi zasadami fermentacji dotyczącymi przetworów z poszczególnych działów.
Jak pisałam wcześniej, same przepisy są krótkie i zwięzłe, jednemu przepisowi poświęcone są dwie strony, na pierwszej umieszczone jest zdjęcie potrzebnych składników wraz z ich proporcjami, a także zawarte są tam informacje o ilości, czasie przygotowania przetworu oraz potrzebnym czasie na fermentację. Z kolei na drugiej stronie, mamy zdjęcie już gotowego przetworu (w słoiku lub butelce), dokładny opis jak przygotować kiszonkę oraz jakie właściwości posiada.

Książka powinna przypaść do gustu osobom lubiącym kiszonki i kefiry oraz znudzonym tradycyjnym ogórkiem kiszonym, lubiącym eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Oczywiście ze względu na to, iż takie przetwory fermentowane są bardzo korzystne dla zdrowia, zdecydowanie spodoba się również zwolennikom zdrowego odżywiania.
Myślę, że zarówno ta publikacja, jak i pozostałe z zielonej serii, są świetnym pomysłem na prezent, gdyż stanowią dużą skarbnicę kulinarnej wiedzy, a wizualnie pięknie się prezentują i z przyjemnością się po nie sięga. Polecam :).



9 komentarzy:

  1. Wiem, że kiszone ogórki czy kapusta są świetne na florę bakteryjną, sok z kiszonych ogórków ponoć z kolei na migreny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fermentowana żywność najzdrowsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wydana, ale najbardziej mnie ciekawi owsiankowa :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie bo kiszenie jest mega! Teraz mam zamiar kisić własną kapustę ale chciałabym tez i inne warzywo-owoce. Jadłam kiedyś kiszone grzyby bardzo ciekawy smak, może kiedyś uda mi się zaprać za ich ukiszenie. Za to kiszonych ryb nie jadłam, ale też są smakosze lubujący się w takich przetworach! :O z ciekawości zjadłabym taka rybę, ale podobno śmierdzi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiszony ogórek nigdy się nie znudzi ale zawsze fajnie zjeść coś nowego :D

    OdpowiedzUsuń