sobota, 11 lipca 2015

Świeży olej rzepakowy z Małej Olejarni

Dziś kilka słów o oleju rzepakowym, który jest popularnym produktem w kuchni, często wykorzystywanym do smażenia, a także dodawanym do sałatek. 
Olej rzepakowy który dziś opiszę nie jest zwykłym, rafinowanym olejem, który możemy dostać w każdym sklepie spożywczym. Olej rzepakowy z Małej Olejarni to olej nieoczyszczony, tłoczony na zimno, dlatego oprócz walorów smakowych, posiada również właściwości zdrowotne i wpływa korzystnie na nasz organizm. 
Firma Mała Olejarnia jest producentem najwyższej jakości świeżo wyciskanych olejów roślinnych, w jej ofercie znajdziemy oleje nie tylko wykorzystywane w celach kulinarnych, ale również w celach zdrowotnych i kosmetycznych. 


Kilka słów o firmie:

"Działalność związaną z produkcją olejów firma rozpoczęła już w 2013 roku. 
Mała Olejarnia codziennie dokłada wszelkich starań, aby otrzymywali Państwo najwyższej jakości biologicznej oleje roślinne.Poprzez sprawdzonych dostawców nasion i dopracowany proces produkcji, małymi partiami codziennie powstają dla Państwa najlepsze produkty z natury. Wysokiej jakości nasiona wyciskane są na prasie. Jej parametry (wolne obroty, optymalne ciśnienie) są tak dobrane, by uzyskiwać olej najwyższej jakości, nawet kosztem niskiej wydajności produkcji. Pełnia smaku i aromatu uzyskiwana jest dzięki temu, że temperatura wypływającego oleju nie przekracza 35 stopni Celsjusza. Oleje zostają nieoczyszczone (nie używamy wirówek czy pras filtracyjnych), dzięki temu nie zostaje napowietrzony i nie traci cennych właściwości dla zdrowia. Właściciel Małej Olejarni ukończył studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW w Warszawie i posiada tytuł Inżyniera Żywienia Człowieka i Nauk Konsumenckich. Nabyta wiedza naukowa pozwoliła na wdrożenie wysokich standardów wyciskania olejów roślinnych tłoczonych na zimno, oraz na szybki rozwój firmy, przez stale poszerzające się grono stałych klientów."


A tak prezentuje się olej rzepakowy z Małej Olejarni 













Opis produktu: 




Skład: 100% nieoczyszczony olej rzepakowy



Cena: 9 zł / 250 ml, można go kupić w sklepie Mała Olejarnia TUTAJ
W sklepie dostępne są również oleje o większej pojemności: 500 ml i 1L



Kilka słów ode mnie: Pierwsze na co chciałam zwrócić uwagę, to dokładnie zabezpieczona przesyłka. Olej dotarł do mnie zapakowany w grube, styropianowe pudełeczko, dzięki czemu produkt był dobrze zabezpieczony przed uszkodzeniami i zepsuciem podczas wysokich upałów. 
Sam olej znajduje się w efektownej buteleczce z ciemnego, grubego szkła. Butelka zakręcana jest aluminiową nakrętką, dodatkowo zabezpieczona czarną osłonką, dzięki czemu mamy pewność że produkt nie był wcześniej odkręcany. W środku butelki umieszczona jest plastikowa zatyczka z dziurkami, której zadaniem jest zabezpieczenie produktu przed nadmiernym wylewaniem się, jednak jeśli ktoś takich zatyczek nie lubi to jest możliwość wyjęcia jej. Przy opisie opakowania nie można nie zwrócić uwagi na etykietę z efektowną szatą graficzną, prostą, estetyczną, kojarzącą się z domowymi przetworami i miksturami, które miały w spiżarniach nasze babcie :). 
Sam olej ma typową dla tych produktów konsystencję, oleistą, płynną o intensywnie żółtej, słonecznej barwie. Smak i aromat oleju jest dobrze wyczuwalny, rzepakowy, jeśli miałabym go do czegoś porównać to chyba najbardziej kojarzy mi się on ze słonecznikiem, trochę z dynią z lekką nutką goryczy.
Olej ten chętnie wykorzystuję w kuchni do smażenia, pieczenia oraz jako dodatek do różnych sałatek i sosów. Ma on właściwości zdrowotne dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-6 i omega-3, antyoksydantów oraz witamin A, D3, E, K. Produkt zmniejsza zawartość złego cholesterolu, a kwasy tłuszczowe w nim zawarte są niezbędne do dobrego funkcjonowania układu krwionośnego, pracy serca, nerek, mózgu, a także poprawiają kondycję skóry, co sprzyja dłuższemu zachowaniu młodości :). 
Nierafinowany olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie, warto po niego sięgać dla zachowania zdrowia i urody. 




Facebook

19 komentarzy:

  1. oo widać, że jest dobry jakościowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam zawsze w kuchni. Podobno zdrowszy od słynnej oliwy z oliwek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię olej rzepakowy zarówno w kuchni jak i w kosmetyce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie smażymy niczego a olej na surowo w sałatkach też nam nie smakuje, więc rzadko używamy :P

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam swieze oleje, sa duzo lepsze od standardowych dostepnych w sklepach i czesto cena tez nie przeraza :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. W kosmetyce nie używałam, za to w kuchni jest zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdrowiuśki! Na zdrowie i na smak genialny!

    OdpowiedzUsuń
  8. od zawsze uwielbiam świeże oleje, są zdecydowanie lepsze w smaku oraz pełne aromatu, a ich zapach po prostu zniewala - o wiele lepsze od tych sklepowych olei :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W kuchni mogłabym go używać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szalenie podoba mi się butelka, jest bardzo elegancka. Osobiście preferuje w kuchni olej z pestek winogron, ale i rzepakowy czasem znajduje u mnie zastosowanie.

    OdpowiedzUsuń