wtorek, 3 kwietnia 2018

Kulinarny Poradnik Pani Domu cz.2

Jakiś czas temu pojawił się na blogu Kulinarny Poradnik Pani Domu z praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania, a dziś zapraszam na drugą część poradnika :).

porady kulinarne, poradnik, pani domu, gotowanie


1. Jeśli smażymy przyprawy lub czosnek dla uzyskania bardziej intensywnego aromatu, należy to robić bardzo krótko i gdy tylko zaczną wydzielać aromat, trzeba wymieszać je z potrawą. Smażone zbyt długo robią się gorzkie, co źle wpływa na smak dania.

2.Aby pozbyć się z owoców i warzyw pestycydów oraz bakterii, można umyć je kolejno:
- w roztworze wodnym o kwaśnym odczynie, by usunąć bakterie (2 łyżki kwasku cytrynowego rozrabiamy w 1 litrze wody lub zamiast kwasku można dodać 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego). Warzywa zanurzamy w takiej kąpieli na 2 minuty.
- w roztworze zasadowym, by usunąć pestycydy (1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej rozpuszczamy w litrze wody). Warzywa kąpiemy w wodzie zasadowej przez 2 minuty, po czym płuczemy przed bieżącą wodą.

3. Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli, dzięki temu piana doskonale się ubije.

4. Aby makaron nie sklejał się podczas gotowania, warto dodać do niego tłuszcz np. oliwę z oliwek 

5. Potrawy takie jak ryż, warto solić dopiero w połowie gotowania lub już po ugotowaniu, gdyż solenie na początku gotowania, sprawia, że dłużej jest surowy. 

6. Aby w produktach spożywczych takich jak mąka czy ryż, nie pojawiły się szkodniki, warto włożyć do opakowań liść laurowy, jego zapach odstraszy insekty.

7. Aby bakalie w cieście nie opadły na dno, przed wsypaniem ich do masy, należy je obtoczyć w mące.

8. Kiedy podczas smażenia tłuszcz mocno pryska, dodaj do niego odrobinę soli.

9. Kiedy zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej surowego ziemniaka i gotuj kilka minut. Ziemniak wchłonie nadmiar soli.

10. Aby zachować świeży smak ryby, rozmrażają ją w mleku 






Przeczytaj też:

Kulinarny Poradnik Pani Domu cz.1
Jak wykorzystać resztki z sokowirówki? 
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 

5 komentarzy: