Składniki:
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 żółtko jajka
- 250 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka soli
Przełóż żółtko i musztardę do miski, następnie ubijaj, dodając powoli olej kokosowy. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć, wlej ocet i pozostałą część oleju cały czas energicznie mieszając. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Jeżeli majonez stężeje, włóż go do pojemnika z ciepłą wodą, aby się roztopił.
Przeczytaj też:
nie przepadam za olejem kokosowym, ewentualnie w dodatku do pieczenia ciasta bo go nie wyczuwam
OdpowiedzUsuńKurcze nie pomyślałabym o takim połączeniu, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńMajonez z olejem kokosowym? Oj, to jakieś dziwaczne połączenie chyba musi być... Na pewno taki majonez by ładnie pachniał... Ale smak? Hmmmmmmm, spróbować nie zaszkodzić...
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńKocham takie majonezy roślinne <3
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam oleju kokosowego :) jestem ciekawa smaku tego majonezu :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam majonezu, muszę spróbować po długim czasie, ale bez oleju kokosowego ;)
OdpowiedzUsuńDzięki! Chętnie spróbuję zrobić w domu :)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie wypróbować recept
OdpowiedzUsuńWow!!! Thank you very much desr!! Great post
OdpowiedzUsuńNie wyszło mi... jest strasznie płynny. Musiałam pierw roztopić mój twardy olej kokosowy.
OdpowiedzUsuń