wtorek, 24 kwietnia 2018

Jak zrobić majonez z olejem kokosowym?

Majonez z olejem kokosowym zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobom układu krążenia, oraz przeciwutleniacze i minerały, które wzmacniają układ odpornościowy.

majonez, olej kokosowy, przepis, blog, pani domu


Składniki:

- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 żółtko jajka
- 250 ml rozpuszczonego oleju kokosowego 
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka soli 



Przełóż żółtko i musztardę do miski, następnie ubijaj, dodając powoli olej kokosowy. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć, wlej ocet i pozostałą część oleju cały czas energicznie mieszając. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Jeżeli majonez stężeje, włóż go do pojemnika z ciepłą wodą, aby się roztopił.






Przeczytaj też:

12 komentarzy:

  1. nie przepadam za olejem kokosowym, ewentualnie w dodatku do pieczenia ciasta bo go nie wyczuwam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze nie pomyślałabym o takim połączeniu, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majonez z olejem kokosowym? Oj, to jakieś dziwaczne połączenie chyba musi być... Na pewno taki majonez by ładnie pachniał... Ale smak? Hmmmmmmm, spróbować nie zaszkodzić...

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie majonezy roślinne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie próbowałam oleju kokosowego :) jestem ciekawa smaku tego majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie robiłam majonezu, muszę spróbować po długim czasie, ale bez oleju kokosowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki! Chętnie spróbuję zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow!!! Thank you very much desr!! Great post

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wyszło mi... jest strasznie płynny. Musiałam pierw roztopić mój twardy olej kokosowy.

    OdpowiedzUsuń