Makaron z cukinii może się sprawdzić szczególnie teraz w ciepłe dni, kiedy nie bardzo chce nam się jeść i opychać sytymi daniami, jest lekkostrawny, może być zarówno daniem głównym podanym z sosami lub stanowić formę sałatki, dodatku do obiadu albo po prostu może być zdrową przekąską pomiędzy posiłkami. Tego typu makaron z powodzeniem może być stosowany na dietach wegańskich, gdzie nie jada się produktów z dodatkiem jaj, albo jeśli przyrządzony jest na surowo, sprawdzi się na diecie witariańskiej/raw food. Jak pisałam wcześniej, jest też świetnym zamiennikiem makaronu na dietach low carb, dla diabetyków i osób, które z różnych powodów, czy to zdrowotnych, czy związanych z odchudzaniem, starają się ograniczać zawartość węglowodanów w diecie, a tym samym eliminują produkty z mąk zbożowych. Makaron można robić na różne sposoby, bardziej profesjonalny i przypominający swoim wyglądem cienkie spaghetti, wyjdzie wówczas, gdy do jego przyrządzenia użyjemy specjalnego sprzętu zwanego spiralizerem (nie jest drogi i można go bez problemu dostać na allegro). Inny łatwiejszy sposobów, to użycie zwykłej obieraczki do warzyw, z której powstają cienkie paseczki, a jeśli są zbyt szerokie, to można je dodatkowo pokroić nożem. Makaron z cukinii można podawać z różnymi sosami i dodatkami w zależności od diety, na dietach mięsnych mogą to być popularne sosy pomidorowe z mięsem mielonym lub sos carbonara, a na dietach wegetariańskich sprawdzi się sos pesto.
Jak zrobić makaron z cukinii?
Składniki:
- 6 cukinii średniej wielkości
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
- 1/4 szklanki wody
Jeśli posiadasz w domu spiralizer użyj go do przyrządzenia makaronu zgodnie z instrukcją obsługi, a jeśli nie, użyj obieraczki do warzyw, pokrój cukinie w długie wstążki, a następnie za pomocą noża pokrój je w cienkie paseczki na wzór makaronu spaghetti (cukinii nie trzeba obierać, jej skórka jest również jadalna i zdrowa, a poza tym nadaje potrawie ładny kolor). Na dużej, wysokiej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej olej kokosowy, wrzuć cukinię i smaż 3 minuty, często mieszając. Dopraw solą i dolej wody. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie. Odcedź przed podaniem. Makaron oczywiście można też jeść na surowo i dodawać go do różnych surówek i sałatek.
Z podanego przepisu powinny wyjść 4 porcje makaronu, wartości odżywcze dla jednej porcji (1 szklanki) to ok. 106 kcal - Tłuszcz 7 g, Węglowodany 10 g, Białko 2 g, Błonnik 3 g.
Przeczytaj też:
https://patrycjakoziol55.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŚwietne nawet nie wiedziałam, że tak się da muszę koniecznie wypróbować ;)
Podrawiam :)
Ten ryż z kalafiora jakoś mi nie podszedł smakowo, ale...to spagetti wypróbuję i to jeszcze dzisiaj:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ciekawa jestem smaku w połączeniu z sosami, czy mięsem zamiast typowego makaronu :)
OdpowiedzUsuńAleż fajny pomysł na makaron z cukinii. Wcześniej nie spotkałem się z takim sposobem wykorzystania tego warzywa. Chyba muszę wypróbować, bo zapowiada się interesująco pod względem smakowym. :)
OdpowiedzUsuńTaki makaron jest pyszny :) Z marchewki też bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńOoo brzmi ciekawie. uwielbiam cukinię, więc i taki "makaron" zapewne by mi smakował
OdpowiedzUsuńBeijinhos,
OdpowiedzUsuńEspero por ti em:
strawberrycandymoreira.blogspot.pt
http://www.facebook.com/omeurefugioculinario
https://www.instagram.com/marysolianimoreira/
Bardzo fajny wyszedł ten makaron. Nie wiedziałam, że tak da radę zrobić :)
OdpowiedzUsuńspiralizer mi się marzy :)
OdpowiedzUsuńha, muszę do dziadka skoczyć po cukinię!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zawsze się zastanawiałam jak zrobić makaron z cukini :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić i zacząć robić :)
OdpowiedzUsuń