Skrzyp polny to wieloletnia bylina z rodziny skrzypowatych, jedna z najbardziej pospolitych w Europie. Roślina ta przy pocieraniu charakterystycznie skrzypi i stąd jej polska nazwa. Taki dźwięk tworzy się z powodu dużych ilości krzemionki zawartej w komórkach ziela. Skrzyp można znaleźć szczególnie na kwaśnych i wilgotnych glebach, na stanowiskach gdzie jest dostęp do wody gruntowej, na stokach i skrajach lasów, na glebach piaszczystych i ilastych, a także na polach, ugorach, łąkach, miedzach i w przydrożnych rowach. Do celów zielarskich wykorzystywane są zielone pędy płonne, roślinę można zbierać praktycznie przez cały sezon, jednak najlepsze plony uzyskuje się w ciągu lata. Podczas słonecznego, suchego dnia zrywa się zdrowe, najbardziej wartościowe pędy (najlepiej wybierać te, które nie mają żadnych plam) i ścina bez zbrązowiałych części. W kulinariach można wykorzystywać jeszcze miękkie, igłowate łodygi skrzypu polnego, zebrane na przełomie marca i kwietnia, jako cierpką przyprawę do gotowanych warzyw. Aż do sierpnia można zaparzać herbatę z tej rośliny, natomiast delikatnie brązowe łodygi z kłosami zarodnionośnymi używa się, podobnie jak grzyby, w charakterze warzyw na patelnię lub nadzienia do sufletów, do zup, lub w postaci surowej do sałatek. Często dodaje się je do potraw jajecznych, takich jak omlety lub jajecznica.
Ziele to ma działanie moczopędne i przeciwzapalne, poprawia i reguluje przemianę materii, działa odtruwająco i przeciwkrwotocznie, a także uzupełnia niedobór soli mineralnych w organizmie. Zawarta w nim krzemionka pomaga w zachowaniu elastyczności skóry i błon śluzowych. Odwary i herbatki z tej rośliny zaleca się przy kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych dróg moczowych oraz przy zaburzeniach przemiany materii i schorzeniach wątroby. Odwary stosowane zewnętrznie hamują rozwój łuszczycy, wypadanie włosów i pękanie naczyń krwionośnych, a także wspomagają leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła oraz są stosowane do przemywania ran, owrzodzeń i oparzeń. W kosmetyce skrzyp służy przede wszystkim do produkcji środków pielęgnacyjnych skóry i włosów, stosuje się go do wyrobu szamponów, lotionów i odżywek do włosów ze skłonnościami do łupieżu, łojotoku i wypadania. Ziele dodaje się do kremów, maseczek, płynów i mleczek przeznaczonych do cery tłustej, zmęczonej i dojrzałej. Oprócz tego regularne picie odwaru ze skrzypu wzmacnia paznokcie i ujędrnia skórę.
Wskazówka: Podczas zbiorów skrzypu należy uważać, by nie pomylić go ze skrzypem błotnym, który ma działanie toksyczne. Jeżeli pędy z kłosami zarodnionośnymi są grubsze niż 3 mm i nie mają bocznych gałązek, a na kolejnych piętrach łodygi jest więcej niż 8 ząbków, oznacza to, że jest to niegroźny skrzyp polny. Skrzyp błotny można znaleźć głównie na mokrych terenach, błotach i podmokłych łąkach.
Koktajl ze skrzypem polnym dla urody
Składniki:
- kilka gałązek skrzypu polnego (ok. 5-6)
- 1 szklanka wody
- banan
- wyciśnięty sok z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- 5 łyżek posiekanych liści pokrzywy
- 1 gruszka
- kawałek ananasa
- zdrowy słodzik do smaku (erytrol, stevia, miód, syrop klonowy lub syrop z mniszka lekarskiego)
Skrzyp pozbawiony twardych części wymieszać z pozostałymi, wcześniej pokrojonymi, składnikami i zmiksować blenderem aż powstanie jednolity koktajl bez grudek. Koktajl przelać do szklanek i wypić, lub przechowywać w lodówce maksymalnie 1 dzień.
Przeczytaj też:
trzeba kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńhttps://www.instagram.com/eskucinska/