czwartek, 19 lipca 2018

Lekka, wegańska tarta z cukinią

Ostatnio na blogu pojawiło się kilka przepisów, które można zastosować na dietach tłuszczowych i niskowęglowodanowych, a także wegetariańskich, ponieważ były to przepisy bezmięsne, a dziś coś typowego dla amatorów kuchni wegańskiej, czyli tarta z cukinią bez mięsa, jajek i nabiału. Oczywiście osoby będące na wspomnianych dietach tłuszczowych również mogą sobie ją przyrządzić, zamieniając niektóre składniki np. naleśniki ryżowe i obliczając makro.

wegańska tarta z cukinią, przepis, zdrowe odżywianie

Ponieważ mamy sezon na cukinię, warto korzystać z jej właściwości odżywczych i wykorzystywać ją w różnych przepisach. Tarta z dzisiejszego przepisu jest dobrym pomysłem na lekki obiad lub kolację. Co ciekawe, jej bazą nie jest tradycyjne kruche ciasto, a naleśniki ryżowe, które oczywiście można zamienić innymi naleśnikami, w zależności od diety. Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać cukinię, to myślę, że ten pomysł przypadnie Wam do gustu :). 


Lekka, wegańska tarta z cukinią 


Naleśniki ryżowe:

- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 100 ml wody
- 100 ml mleczka kokosowego 
- szczypta soli 
- olej kokosowy do smażenia 

Wszystkie składniki (oprócz oleju) należy wymieszać za pomocą miksera, aż powstanie jednolite, typowo naleśnikowe ciasto. Na rozgrzanej patelni rozpuszczać odrobinę oleju kokosowego przed każdym wlaniem ciasta, smażyć naleśniki z obu stron, aż się zarumienią. 


Sos:

- 30 g orzechów nerkowca (moczonych przez 4 godziny i odsączonych)
- 8 suszonych pomidorów, namoczonych w ciepłej wodzie przez 10 minut 
- 50 ml wody
- ząbek czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych 
- sok i skórka z cytryny
- szczypta soli 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw.


Farsz:

- 2 średnie cukinie 
- 100 g rukoli
- 50 g aromatycznych ziół
- oliwa z oliwek


Wegański parmezan:

- 60 g nasion konopi
- 60 g migdałów
- 4 łyżki płatków drożdżowych 
- szczypta soli 

Zblenduj wszystkie składniki na wegański parmezan przez kilka sekund (taką mieszankę można również przechowywać w szczelnym pojemniku w zamrażalniku)

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C. Na dużej blaszce do pizzy lub formie do tart rozłóż papier do pieczenia, a na nim 4 ryżowe naleśniki (lub więcej, jeśli spód ma być grubszy), jeden na drugim. Polej je wcześniej przyrządzonym sosem. Cukinie dokładnie umyj, pokrój w cienkie plasterki nożem lub za pomocą mandoliny do warzyw i rozłóż na naleśnikach, a następnie posyp wegańskim parmezanem. Włóż do piekarnika na ok. 20 minut, sprawdzając czy nie przypiekają się za bardzo. Przed podaniem posyp tartą rukolą, ziołami i skrop oliwą z oliwek. 





Przeczytaj też:

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię tarty :) Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się składa ;D Cukinię mam, czas zrobić tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja po prostu uwielbiam takie dania:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń