piątek, 11 grudnia 2015

Kawa zbożowa "Nadzwyczajna" z melisą i głogiem marki Galca

Ostatnią kawą marki Galca jaką mam przyjemność wypróbować, jest kawa zbożowa z dodatkiem melisy i głogu. Kawa o nazwie "Nadzwyczajna" to kolejna nietypowa kawa ze zdrowymi dodatkami, tak jak poprzedniczki jest ona całkowicie naturalna i nie zawiera GMO.







Opis produktu:

KAWA ZBOŻOWA „Z GŁOGIEM I MELISĄ”

Naukowcy z wielu renomowanych placówek badawczych potwierdzili następujące właściwości poszczególnych składników tego preparatu: 

ZIARNO JĘCZMIENIA

Zawiera witaminy B1, B2, B6, beta karoten, kwas foliowy, potas i wapń który wzmacnia kości, żelazo - przeciwdziała anemii, magnez zapobiegający skurczom mięśni i łagodzi skutki stresów, mangan, który zwiększa odporność organizmu, cynk i krzem odgrywające ogromna rolę przy tworzeniu tkanki łącznej, przy czym ten drugi także wzmacnia włosy i paznokcie. Do tego dochodzi selen chroniący przed wolnymi rodnikami, a zatem zapobiega nowotworom, oraz błonnik, który  reguluje procesy trawienne.
Jęczmień odżywia organizm, ale może też stymulować odchudzanie, bo zmniejsza apetyt i jednocześnie „wymiata” z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje, oczyszczając jelito grube. Preparaty jęczmienia wspomagają leczenie wrzodów żołądka, chronią wątrobę, stabilizują pracę serca i  wyrównują ciśnienie krwi, neutralizują rakotwórcze komórki, łagodzą stany zapalne układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Podawany jest chorym z biegunką, problemami trawiennymi, zaburzeniami jelitowymi.
 Naukowcy z Wydziału Badań nad Zbożem Departamentu Rolnictwa USA w Madison dowiedli, że jęczmień hamuje syntezę cholesterolu uszkadzającego naczynia w wątrobie, a badania Uniwersytetu Stanu Montana zaowocowały powstaniem nowego leku, podawanego w USA między innymi pacjentom po operacji bajpasów. Naukowcy z Izraela  zalecają wykorzystanie przetworów z jęczmienia przy leczeniu zaparć.
Furorę robi ostatnio młody jęczmień, który  odmładza! Ostatnio odkryto w nim przeciwutleniacz  zwalczający wolne rodniki zatruwające organizm i przyśpieszające proces starzenia, czyniąc to znacznie skuteczniej niż witamina E, nazywana witaminą młodości.Preparaty z jęczmienia przyśpieszają także gojenie ran, chronią przed stanami zapalnymi i infekcjami, wspomagają leczenie niektórych chorób krwi, dotleniają organizm, działają bakteriobójczo.

KORZEŃ CYKORII

Do dzisiaj wyizolowano już ponad 100 różnych substancji zawartych w poszczególnych częściach tej rośliny. Najbogatsze jednak są jej korzenie. Wyciągi z korzenia cykorii działają żółciotwórczo, żółciopędnie, moczopędnie, trawiennie, prebiotycznie oraz hipoglikemicznie. Wiele badań renomowanych ośrodków naukowych potwierdza, ze preparaty z cykoriiprzydają się do leczenia cukrzycy, zaburzeń przemiany materii oraz do odbudowy mikroflory przewodu pokarmowego. Cykoria zapobiega też zaparciom i łagodzi objawy zatruć metabolicznych, nasilając detoksykację. Odwar z korzenia działa łagodząco i nawilżająco na skórę i błony śluzowej. Rozdrobniony i uprażony korzeń zalecany jest do leczeniadyskinezy dróg żółciowych, profilaktyki i łagodzenia kamicy żółciowej. Ponadto intrakt z korzenia, służy do kuracji odtruwających i regenerujących wątrobę.
Zaskakujące właściwości zdrowotne ma inulina - rozpuszczalny błonnik pokarmowy z korzenia cykorii. Liczne badania naukowe potwierdzają, że inulina:
  • pomaga w przywróceniu i  utrzymaniu przyjaznej flory bakteryjnej,
  • sprzyja regulacji metabolizmu tłuszczów i cholesterolu,
  • wspomaga profilaktykę chorób nowotworowych,
  • wspiera system odpornościowy i enzymatyczny,
  • zwiększa przyswajalność niezbędnych minerałów,
  • obniża kaloryczność wielu potraw jako zamiennik cukru i tłuszczu.
Ponadto inulina znakomicie wspomaga odchudzanie. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego, zatem jej wartość kaloryczna jest zerowa. Jednocześnie hamuje wchłanianie tłuszczów i cukrów przy niezaburzonym wchłanianiu witamin i składników mineralnych. „Wypełniając” jelita oszukuje receptory głodu, dodatkowo wspierając nieszczęśników na diecie odchudzającej.
Badania prozdrowotnych właściwości cykorii wciąż trwają. W 2010 roku opublikowano wyniki badania z zastosowaniem wzrastających dawek ekstraktu Cykorii u chorych z zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi stawów kolanowych lub biodrowych.Efekt przeciwbólowy wystąpił u ponad 70 proc. pacjentów. 

OWOC GŁOGU 

leczy:
  • poprawia krążenie krwi,
  • obniża ciśnienie,
  • ogranicza cholesterol,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga leczenie miażdżycy i dusznicy
i wzmacnia:
  • preparaty z głogu zwiększają wydolność organizmu,
  • preparaty z głogu to wymiatacze wolnych rodników zatruwających organizm. 

MELISA LEKARSKA

zapobiega:
  • miażdżycy - zmniejszając poziom cholesterolu,
  • schorzeniom wątroby,
  • zwyrodnieniu siatkówki w wyniku jaskry, cukrzycy lub starzenia,
  • chorobie wrzodowej żołądka.
zalecana na:
  • bezsenność,
  • astmę,
  • niedokrwistość.
ma działanie:
  • rozkurczające,
  • przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu.
  • poprawia pamięć i zwiększa koncentrację uwagi, zmniejsza objawy demencji starczej.
  

Skład: ziarno jęczmienia 83%, korzeń cykorii 10%, owoce głogu 5%, nadziemna część melisy 2%


Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki do herbaty na 150 ml gorącej wody lub mleka, cukier do smaku. Może być stosowana jako składnik napojów typu Cappuccino itp. 


Cena: ok. 5 zł / 100 g, można ją np. TUTAJ


Kilka słów ode mnie: Ostatnia z pysznych kaw jakie miałam okazję wypróbować, idealnie trafia w mój gust dzięki dodatkowi melisy, która jak wiadomo ma działanie uspokajające. Melisę zdarza mi się wypijać w formie ekspresowej herbatki, więc taka odmiana jak najbardziej mi pasuje, melisy w kawie jeszcze nie widziałam :). Kolejnym dodatkiem jest głóg, który ma wiele właściwości zdrowotnych m.in. jest pomocny przy dolegliwościach sercowych, miażdżycy. nadciśnieniu, bólach reumatycznych, mięśniowych i stawowych. 
Kawa znajduje się w foliowej torebeczce, na której umieszczony jest szczegółowy opis produktu, również właściwości zdrowotne poszczególnych jej składników. 
Kawa ma postać drobno zmielonego proszku, który bez problemu rozpuszcza się w wodzie lub mleku. Taki napój mogą spożywać dorośli, dzieci, osoby starsze i chore, gdyż kawa nie zawiera kofeiny.
W smaku przypomina inne kawy zbożowe, jest trochę podobna do kawy Inki, ale bardziej subtelna i delikatna, na górze tworzy się pyszna pianka. Można z niej tworzyć przeróżne napoje kawowe i te tradycyjne z mlekiem i cukrem, jak również nietypowe z różnymi przyprawami, z bitą śmietaną, lodami, miodem i innymi dodatkami według uznania. Sama korzystam z porad Ani Starmach i chętnie czytam jej przepisy na kawę >>KLIK<< , co prawda tam podane są przepisy na zwykłą kawę z kofeiną, ale kawa zbożowa marki Galca jak najbardziej może zastąpić zwykłe kawy rozpuszczalne i takie urozmaicone napoje kawowe mogą wypić najmłodsi i ci którym kofeiny nie wolno spożywać. 
Podsumowując, kawy zbożowe marki Galca to napoje o przyjemnym smaku, naturalne i zdrowe, zdecydowanie warte polecenia. 






Facebook

19 komentarzy:

  1. Nie przepadam za kawą zbożową, ale tą bym chciała spróbować :) I do tego pyszne pierniczki mniaaam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piłam, ale musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chcę! Jestem za mocno nerwowa ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie mnie te kawy intryguja.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię zbożowe kawy, a taka uspokajająca to jakby zaprojektowana pode mnie :D Dawaj kubek, popijemy razem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie piłam zbożowej :)

    _________________________
    blog.justynapolska.com
    fashion&makeup

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie pamiętam kiedy ostatni raz piłam taką kawę zbożową :) A to takie zdrowe jest ... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i właśnie mam ochotę na wypicie kawy zbożowej, może nie mam takiej nadzwyczajnej jak ty, ale zwykła jakaś się znajdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najchętniej to podkradłybyśmy Ci te pierniczki z talerzyka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również skłaniam się ku Ince ! :)
    aroundempty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Niedawno zagotowałem sobie mleko z aronią. Smakowało właśnie jak kawa zbożowa, bleee.

    OdpowiedzUsuń