Opis produktu:
KAWA ZBOŻOWA „Z GŁOGIEM I MELISĄ”
Naukowcy z wielu renomowanych placówek badawczych potwierdzili następujące właściwości poszczególnych składników tego preparatu:
ZIARNO JĘCZMIENIA
Jęczmień odżywia organizm, ale może też stymulować odchudzanie, bo zmniejsza apetyt i jednocześnie „wymiata” z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje, oczyszczając jelito grube. Preparaty jęczmienia wspomagają leczenie wrzodów żołądka, chronią wątrobę, stabilizują pracę serca i wyrównują ciśnienie krwi, neutralizują rakotwórcze komórki, łagodzą stany zapalne układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Podawany jest chorym z biegunką, problemami trawiennymi, zaburzeniami jelitowymi.
Naukowcy z Wydziału Badań nad Zbożem Departamentu Rolnictwa USA w Madison dowiedli, że jęczmień hamuje syntezę cholesterolu uszkadzającego naczynia w wątrobie, a badania Uniwersytetu Stanu Montana zaowocowały powstaniem nowego leku, podawanego w USA między innymi pacjentom po operacji bajpasów. Naukowcy z Izraela zalecają wykorzystanie przetworów z jęczmienia przy leczeniu zaparć.
Furorę robi ostatnio młody jęczmień, który odmładza! Ostatnio odkryto w nim przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki zatruwające organizm i przyśpieszające proces starzenia, czyniąc to znacznie skuteczniej niż witamina E, nazywana witaminą młodości.Preparaty z jęczmienia przyśpieszają także gojenie ran, chronią przed stanami zapalnymi i infekcjami, wspomagają leczenie niektórych chorób krwi, dotleniają organizm, działają bakteriobójczo.
KORZEŃ CYKORII
Zaskakujące właściwości zdrowotne ma inulina - rozpuszczalny błonnik pokarmowy z korzenia cykorii. Liczne badania naukowe potwierdzają, że inulina:
- pomaga w przywróceniu i utrzymaniu przyjaznej flory bakteryjnej,
- sprzyja regulacji metabolizmu tłuszczów i cholesterolu,
- wspomaga profilaktykę chorób nowotworowych,
- wspiera system odpornościowy i enzymatyczny,
- zwiększa przyswajalność niezbędnych minerałów,
- obniża kaloryczność wielu potraw jako zamiennik cukru i tłuszczu.
Badania prozdrowotnych właściwości cykorii wciąż trwają. W 2010 roku opublikowano wyniki badania z zastosowaniem wzrastających dawek ekstraktu Cykorii u chorych z zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi stawów kolanowych lub biodrowych.Efekt przeciwbólowy wystąpił u ponad 70 proc. pacjentów.
OWOC GŁOGU
leczy:- poprawia krążenie krwi,
- obniża ciśnienie,
- ogranicza cholesterol,
- działa przeciwzapalnie,
- wspomaga leczenie miażdżycy i dusznicy
- preparaty z głogu zwiększają wydolność organizmu,
- preparaty z głogu to wymiatacze wolnych rodników zatruwających organizm.
MELISA LEKARSKA
zapobiega:- miażdżycy - zmniejszając poziom cholesterolu,
- schorzeniom wątroby,
- zwyrodnieniu siatkówki w wyniku jaskry, cukrzycy lub starzenia,
- chorobie wrzodowej żołądka.
- bezsenność,
- astmę,
- niedokrwistość.
- rozkurczające,
- przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
- opóźnia procesy starzenia się organizmu.
- poprawia pamięć i zwiększa koncentrację uwagi, zmniejsza objawy demencji starczej.
Skład: ziarno jęczmienia 83%, korzeń cykorii 10%, owoce głogu 5%, nadziemna część melisy 2%
Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki do herbaty na 150 ml gorącej wody lub mleka, cukier do smaku. Może być stosowana jako składnik napojów typu Cappuccino itp.
Cena: ok. 5 zł / 100 g, można ją np. TUTAJ
Kilka słów ode mnie: Ostatnia z pysznych kaw jakie miałam okazję wypróbować, idealnie trafia w mój gust dzięki dodatkowi melisy, która jak wiadomo ma działanie uspokajające. Melisę zdarza mi się wypijać w formie ekspresowej herbatki, więc taka odmiana jak najbardziej mi pasuje, melisy w kawie jeszcze nie widziałam :). Kolejnym dodatkiem jest głóg, który ma wiele właściwości zdrowotnych m.in. jest pomocny przy dolegliwościach sercowych, miażdżycy. nadciśnieniu, bólach reumatycznych, mięśniowych i stawowych.
Kawa znajduje się w foliowej torebeczce, na której umieszczony jest szczegółowy opis produktu, również właściwości zdrowotne poszczególnych jej składników.
Kawa ma postać drobno zmielonego proszku, który bez problemu rozpuszcza się w wodzie lub mleku. Taki napój mogą spożywać dorośli, dzieci, osoby starsze i chore, gdyż kawa nie zawiera kofeiny.
W smaku przypomina inne kawy zbożowe, jest trochę podobna do kawy Inki, ale bardziej subtelna i delikatna, na górze tworzy się pyszna pianka. Można z niej tworzyć przeróżne napoje kawowe i te tradycyjne z mlekiem i cukrem, jak również nietypowe z różnymi przyprawami, z bitą śmietaną, lodami, miodem i innymi dodatkami według uznania. Sama korzystam z porad Ani Starmach i chętnie czytam jej przepisy na kawę >>KLIK<< , co prawda tam podane są przepisy na zwykłą kawę z kofeiną, ale kawa zbożowa marki Galca jak najbardziej może zastąpić zwykłe kawy rozpuszczalne i takie urozmaicone napoje kawowe mogą wypić najmłodsi i ci którym kofeiny nie wolno spożywać.
Podsumowując, kawy zbożowe marki Galca to napoje o przyjemnym smaku, naturalne i zdrowe, zdecydowanie warte polecenia.
Facebook
Nie przepadam za kawą zbożową, ale tą bym chciała spróbować :) I do tego pyszne pierniczki mniaaam :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam, ale musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńoj ja bardzo rzadko pijam kawę:)
OdpowiedzUsuńJa chcę! Jestem za mocno nerwowa ostatnio :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie mnie te kawy intryguja.
OdpowiedzUsuńlubię zbożowe kawy, a taka uspokajająca to jakby zaprojektowana pode mnie :D Dawaj kubek, popijemy razem :D
OdpowiedzUsuńdawno nie piłam zbożowej :)
OdpowiedzUsuń_________________________
blog.justynapolska.com
fashion&makeup
Uwielbiam zbożową!
OdpowiedzUsuńJa nie pamiętam kiedy ostatni raz piłam taką kawę zbożową :) A to takie zdrowe jest ... :)
OdpowiedzUsuńnie znam tej kawy :)
OdpowiedzUsuńi właśnie mam ochotę na wypicie kawy zbożowej, może nie mam takiej nadzwyczajnej jak ty, ale zwykła jakaś się znajdzie ;)
OdpowiedzUsuńNajchętniej to podkradłybyśmy Ci te pierniczki z talerzyka :D
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj piję Inkę :)
OdpowiedzUsuńJa również skłaniam się ku Ince ! :)
OdpowiedzUsuńaroundempty.blogspot.com
Kiedyś non top piłam kawę zbożową.
OdpowiedzUsuńKusząca, smak musi być ciekawy :)
OdpowiedzUsuńNiedawno zagotowałem sobie mleko z aronią. Smakowało właśnie jak kawa zbożowa, bleee.
OdpowiedzUsuńAle musi mieć ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńwypilam cala ;p
OdpowiedzUsuń