wtorek, 5 stycznia 2016

Susz czosnkowy i cebulowy z Kociołka Smaków







Opis produktów:

Cebula suszona grys

Grys suszonej cebuli to przyprawa łatwa i praktyczna w użyciu. Doskonale zastępuje świeżą cebulę, kiedy nie masz ochoty na łzy. Ma głęboki smak i bardzo przyjemny zapach - w odróżnieniu od zwykłej cebuli jest dużo łagodniejszy, bez straty smaku. Wyraźny cebulowy smak bez obierania i krojenia cebuli. Suszone warzywa mają to do siebie, że szybko namiękają podczas gotowania, już 2 minuty wystarczą, aby uwolnił się z nich niesamowity aromat i smak. Cebula ma charakter uniwersalny, wzbogaci smak każdej potrawy ze względu na niezwykłe aromatyczne właściwości. Cebula suszona posiada nieograniczone właściwości kulinarne, a jej zastosowanie zależy od fantazji kucharza.
Zastosowanie: cebula grys urozmaica smak sosów, zup, sałatek, potraw z mięsa, ryb, grzybów, jajecznicy (również z pomidorami), kanapek, pierogów, kopytek, smalcu, bigosu. Wspaniały dodatek do pasztetów, pizzy, jednogarnkowych zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych. Nieoceniony składnik chleba cebulowego. Chrupiąca i smakowita nadaje się również do bezpośredniego spożycia.
Właściwości: ta wspaniała roślina nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej. Może być gotowana w zupie, duszona pod pokrywą, smażona na oleju czy doprawiana - nie straci swoich leczniczych wartości. Cebulka smażona ma nie tylko walory smakowe, ale też zawartość licznych substancji bioaktywnych, sprawia, że ma pozytywne działanie na nasz organizm. Zawiera liczne witaminy: witaminę A zapobiegającą kurzej ślepocie i wpływającej na wzrost i wygląd skóry, poza tym witaminę B1, stosowaną w chorobach układu nerwowego, witaminę B2, leczącą stany zapalne kącików ust, witaminę PP regulującą poziom cholesterolu we krwi i rozszerzająca naczynia krwionośne, a także witaminę C o działaniu przeciwszkorbutowym oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, potrzebny naszym kościom i zębom, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki o działaniu bakteriobójczym.


Czosnek suszony grys

Czosnek - to roślina pochodząca z Azji Środkowej, której zastosowanie kulinarne i lecznicze znane jest od stuleci. Obecnie uprawiany jest nieomal na całym świecie. Charakterystyczny piekący smak i ostry zapach czosnku spowodowany jest dużą zawartością olejków eterycznych, zawierających substancje o działaniu bakteriobójczym. Te właściwości czosnku znane były w Chinach już 4000 lat temu.
Zastosowanie: czosnek jest stosowany do tłustej wieprzowiny i baraniny, jak również do łagodnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, surówek, sałatek warzywnych, kiszonek, marynat. Smak i intensywny zapach łagodnieją pod wpływem temperatury. Dlatego należy pamiętać, że do gotowania czy pieczenia trzeba go dodać nieco więcej niż do potraw podawanych na zimno. To czosnek właśnie nadaje charakterystyczny akcent smakowy i zapachowy. Czosnek jest bardzo ceniony w wędliniarstwie i przemyśle farmaceutycznym.
Właściwości: czosnek, aż do XIX wieku (tj. do momentu wprowadzenia szczepionek) należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym. Dzisiejsza medycyna potwierdza lecznicze działanie czosnku, zapobiega on zwapnieniu żył, pobudza trawienie, obniża ciśnienie tętnicze, wzmaga odporność, działa regenerująco. Reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Działa żółciopędnie i przeciwpasożytniczo. Łagodzi podrażnienia spowodowane ukąszeniami owadów. Substancje czynne zawarte w ostrym olejku eterycznym o charakterystycznym zapachu działają jak antybiotyk i aktywizują komórki. Zapach czosnku można częściowo złagodzić, spożywając z czosnkiem jednocześnie świeżą natkę pietruszki, seler, lubczyk, lub ziarnka kawy lub goździki. Czosnek ma specyficzny zapach i smak, zawdzięcza to związkom tioglikozydowym i allinie. Allina powoduje pewne działanie w jamie ustnej i w przewodzie pokarmowym, można porównać to z działaniem silnego antybiotyku. Czosnek zawiera również fitosterole, pektyny i sole mineralne, m.in. selen, który ma bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Czosnku używa się na przeziębienia, grypę (jeden z podstawowych elementów napoi rozgrzewających wraz z miodem i mlekiem), infekcję ucha, zmniejsza ilość produkowanej flegmy, a także uwalnia organizm z pasożytów.


Cena: Cebula - 1.44 zł / 25 g  >>KLIK<<
          Czosnek - 1.65 zł / 25 g  >>KLIK<<



Kilka słów ode mnie: Oba produkty zapakowane są w foliowe, srebrno-złote torebeczki, które ładnie się prezentują. Z przodu naklejona jest etykieta z opisem produktu i logo firmy.
Czosnek i cebulę bardzo często stosuję do różnych potraw, jednak takich w postaci suszu jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Produkty przypominają zmielone płatki, nie są one drobne, ale nie są też duże, jak pisze na opakowaniu jest to po prostu grys.
Smak i aromat przypraw jest mocno cebulowy i czosnkowy, produkty nie zawierają żadnych dodatków, tylko susz, który doskonale zastępuje świeżą cebulę i czosnek, zwłaszcza wtedy gdy nie mamy ich pod ręką lub nie mamy czasu by je obierać i kroić. 
Susz można stosować do różnych potraw według uznania, produkt szybko rozmięka, więc nie musimy obawiać się twardych kawałków między zębami.
Cieszę się że mogłam wypróbować te przyprawy, mimo że zazwyczaj stosuję świeże produkty (czosnek, cebulę) to uważam, że warto mieć pod ręką taki susz i dodawać go do potraw, co zdecydowanie poprawi ich smak i aromat. Dużą zaletą suszu cebulowego jest to że nie piecze w oczy, jak to bywa przy świeżej cebuli, u mnie zawsze takie obieranie i krojenie kończy się płaczem :). 
Jeśli lubicie czosnek i cebulę to polecam wypróbować ten susz z Kociołka Smaków. 





Facebook

20 komentarzy:

  1. Jeszcze z takich przypraw nie korzystałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam dużo suszonych przypraw i warzyw, tej firmy nie znam ale chętnie zapoznam się z asortymentem, już widzę że mają fajne opakowania i dobre ceny :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie .

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysl genialny, czesto zapominam kupic czosnek albo cebule, jako dodatek do sosu albo zupy na pewno przyda sie w kazdej kuchni.
    Pearl in Fashion

    OdpowiedzUsuń
  4. wow. nigdy nie widziałam:P i nie wiedziałabym co z tym zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Obu produktów używam bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam gotować, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie używałam żadnego z tych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze korzystam z cebuli czy czosnku i jak jestem chora to najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię i cebulę i czosnek, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. och smaki nie dla mnie, więc podziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jedne z przypraw, które nadużywam w mojej kuchni! Idą mi paczki na kg. Ale nie z tej firmy, aczkolwiek i tymi bym nie wzgardziła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. NIc nie miałam z kociołka smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może czosnek niekoniecznie ale cebulkę byśmy z chęcią wypróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam suszoną cebulkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie sprawdziłyby się świetnie. A co do cebuli- ja nigdy nie obieram sama, nawet nie mogę przebywać w pomieszczeniu, w którym ktoś obiera cebulę, zwłaszcza tą z własnego podwórka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam czosnek, ale najczęściej wybieram właśnie mielony, choć ja używam wersji kompletnie zmielonej, na pył, jednak bez konserwantów i innych świństw.

    OdpowiedzUsuń
  17. A tej firmy jeszcze nie znam, produkty wydają się bardzo interesujące :-) Poszukam w sklepach... :-)

    OdpowiedzUsuń