piątek, 28 października 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej i słonecznika ze śmietaną ryżową Amandin

Pisałam niedawno o wegańskich produktach marki Amandin, jakie mam przyjemność przetestować dzięki uprzejmości hurtowni Vegamarket, będącej dystrybutorem żywności naturalnej i dietetycznej.
Pierwszym z produktów, które wypróbowałam była śmietana ryżowa.



Śmietana umieszczona jest w kartoniku o pojemności 200 ml, z tego co widzę w internecie jej cena wynosi ok. 5 zł.
Jest to świetna alternatywa dla zwykłej śmietany zrobionej z mleka krowiego, nie zawiera laktozy i kazeiny, dlatego mogą ją spożywać osoby z alergiami pokarmowymi, a także weganie unikający produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście nie są to jedyne grupy dla których przeznaczone są tego typu produkty, tak naprawdę może ją wypróbować każdy, kto stara się zdrowo odżywiać.
Śmietana nadaje się do wszystkich dań od słonych po słodkie i pikantne, można ją dodawać do zup, sosów, deserów, a nawet do kawy i herbaty. Jest ona produktem uniwersalnym, gdyż w smaku nie jest kwaśna jak tradycyjna śmietana, ma delikatnie słodkawy, ryżowy i dość specyficzny smak oraz odpowiednią, raczej gęstą konsystencję zbliżoną do zwykłej śmietany.

Postanowiłam wykorzystać ją do sałatki z kapusty pekińskiej, którą zrobiłam sobie jako dodatek do obiadu, a poniżej podaję przepis :)

Składniki:

- pół główki kapusty pekińskiej
- 1/2 - 1/4 puszki kukurydzy
- jabłko
- ok. 3-4 łyżki słonecznika
- natka pietruszki 
- śmietana ryżowa Amandin
- opcjonalnie sok z cytryny lub ocet jabłkowy 





Kapustę i pietruszkę posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać wszystkie składniki 




Następnie dodać śmietanę ryżową 




I sałatka gotowa! Można ją skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym by smak był bardziej kwaskowy i wyrazisty, a także przyprawić według uznania.
Jest to sałatka ze słodkawym akcentem, ze względu na zawartość jabłka i kukurydzy oraz śmietany ryżowej, dlatego osobiście nie preferuję tutaj dodatku soli czy pieprzu, ale jeśli ktoś lubi takie smaki to warto wypróbować :).




Smacznego! :)





Jeśli zaciekawiły Was produkty marki Amandin i chcielibyście by były dostępne w Waszych sklepach, możecie poprosić sprzedawców, by skontaktowali się z hurtownią Vegamarket obsługującą przedsiębiorców. 





Facebook


31 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki, sama często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks for sharing!

    Would you like to support each other by following? Let me know, I always follow back :)

    Have a lovely weekend <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi, how are you ? Very nice, i'm hungry here. Thanks for the comment, i'm loving your blog, and following too. Follow back ? xoxo <3
    www.propositofeminino.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy produkt, jeszcze takiej śmietany nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Great post!!
    I follow, and I invite you to visit my blog
    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za przepis, przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I didn't know this one before. It looks really rich and tasty. Thank you for sharing your recipe :)
    I'm following you on gfc #601. I hope you check my blog and join if you like :)
    Have a god day dear.
    xo
    Sauniya | Find Your Bliss ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Seems like a really nice product, lovely recipe !!

    New post - http://www.sapphireziva.com/2016/10/cropped-military-jacket.html

    would u like to follow each other on blog and social media ? I followed ur blog #602 and liked ur fb page already !!

    xo, kanchan

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, choć ja powiem Tobie, że nie znałam wcześniej takiej śmietany :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Great post! Love the photos, amazing!

    www.daysstyle.blogspot.pt

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jakoś nie lubię kapusty pekińskiej;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Yummy! ♥
    Zapraszam do mnie, może wspólna obserwacja? :)

    veronicalucy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. very nice post with great product too :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowicie to wygląda :) Co powiesz o wspólnej obserwacji? Zapraszam do mnie : http://fashinka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Musze przyznać że ciekawy pomysł na sałatkę, nie próbowałam nigdy łączyć kapusty ze słonecznikiem i pietruszką.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie słyszałam nigdy o śmietanie ryżowej.

    OdpowiedzUsuń
  17. So delicious!
    http://retromaggie.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  18. Hummm.. que legal! Adorei!
    Amei seu blog, já estou seguindo!
    Segue meu blog também?
    Obrigada pela visita!
    Bom final de semana!!
    Até mais. Beijos ;*

    http://suenefernandes.blogspot.com.br/

    OdpowiedzUsuń
  19. W zupie krem też musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń