piątek, 13 października 2017

"Leksykon Smaków" Niki Segnit

Z książkami kucharskimi to u mnie tak jak z butami czy ciuchami, nigdy ich za wiele :D. Bardzo lubię przeglądać tego typu poradniki, szukać w nich inspiracji i przede wszystkim doskonalić swoje umiejętności kulinarne, w końcu bycie Panią Domu zobowiązuje.
Jak wiadomo, w potrawie najistotniejszy jest jej smak, to on może dać nam wspaniałe doznania i sprawić wiele radości, w końcu "przez żołądek do serca". Dlatego w gotowaniu bardzo ważne jest umiejętne łączenie produktów, by tworzyć z nich jak najlepsze kompozycje smakowe i dogadzać podniebieniom najbliższych.
Bardzo ciekawą publikacją, z której można się dowiedzieć jak łączyć ze sobą smaki, jest nowość Wydawnictwa Buchmann pt. "Leksykon Smaków" autorstwa Niki Segnit.












Opis szczegółowy:

Tytuł: "Leksykon Smaków"
Autor: Niki Segnit 
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: twarda
Format: 160 x 235 mm
Ilość stron: 400
Rok wydania: 2017 r
Cena: 59.99 zł 


W naszej tradycyjnej kuchni stosujemy najczęściej kilka połączeń smakowych, które są popularne w danym regionie i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każdy chyba zna takie potrawy jak bigos, schabowy z ziemniakami i kapustą, naleśniki z serem czy grochówka, gdyż są to dania, które od lat goszczą na polskich talerzach i zastanawiając się "co dziś ugotować na obiad?", zazwyczaj bierzemy pod uwagę takie właśnie znane nam dania. Okazuje się jednak, że nawet zwykłe ziemniaki można podać na wiele różnych sposobów, zmieniając tym samym całkowicie smak danej potrawy i tworząc zupełnie nową oraz nieznaną kombinację i właśnie do tego zachęca autorka książki "Leksykon Smaków", pokazując mnóstwo ciekawych połączeń smakowych, które każdy z nas może wypróbować w domu.

Książka już na pierwszy rzut oka przykuwa uwagę kolorową okładką, gdzie każdy kolor odpowiada grupie produktów podzielonych według tożsamości smaków np. ziemisty, leśny, morski, mięsny itp. Do każdej grupy przypisane są popularne i stosowane na co dzień produkty, które następnie są szczegółowo omawiane w dalszej części książki. Każda z wymienionych propozycji zawiera szereg licznych połączeń smakowych, gdzie wszystkie smaki są dokładnie opisane, znajdziemy tam wiele ciekawostek kulinarnych oraz historycznych, a także sposoby przyrządzania poszczególnych potraw, jeśli są one bardziej skomplikowane.
Książka napisana jest w sposób prosty, przejrzysty i czytelny, wszystkie połączenia są pogrubione, dlatego nie ma problemu z wyszukaniem interesującej nas kompozycji smakowej. Aby ułatwić korzystanie z książki, oprócz spisu treści, zawarte są w niej trzy indeksy, z których jeden dotyczy zestawień produktów, drugi poszczególnych przepisów podanych alfabetycznie, a trzeci jest ogólny i znajdziemy tam różne hasła związane z potrawami np. nazwę państwa z którego pochodzi.

Publikacja "Leksykon Smaków" określana jest mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, gdyż w wyczerpujący sposób zostało w niej opisanych blisko tysiąc kombinacji smakowych, spośród pięciu tysięcy jakie autorka stworzyła w swojej palecie smaków, łącząc prawie sto różnych popularnych produktów w pary. 
Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób lubiących gotować oraz eksperymentować w kuchni, przyda się również tym, którzy są znudzeni tradycyjnymi potrawami i chcieliby odkryć nowe, niebanalne zestawienia. 
Nauka łączenia smaków jest podstawą tworzenia apetycznych dań, jest całą istotą sztuki kulinarnej, dlatego każdy kucharz, czy to profesjonalista czy amator, powinien znaleźć miejsce dla takiej publikacji w swojej biblioteczce. Polecam :).




4 komentarze:

  1. Bardzo fajna książka :) Warto kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja rowniez lubie ksiazki kucharskie :) Ta wyglada bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. So interesting book! Thank you for the post )))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna taka książka na prezent dla osoby uwielbiającej eksperymenty w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń