Jej nowa publikacja "Przepisy na szczęście" jest uzupełnieniem poprzedniej części i kulinarną podróżą po świecie, gdzie Maia odkrywa przed nami nowe smaki, zwraca uwagę na odpowiednią dietę, uczy tworzyć własne kompozycje i inspiruje kuchnią, która ma nas prowadzić do szczęścia :).
Tytuł: "Przepisy na szczęście. Qmam kasze 2"
Autor: Maia Sobczak
Wydawnictwo: Muza
Oprawa: miękka
Format: 16.8 x 22.0 cm
Liczba stron: 240
Data wydania: 15.02.2017 r
Cena: 39.90 zł, w księgarni Wydawnictwa Muza dostępna jest w cenie 25.94 zł >>KLIK<<
Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że książka "Przepisy na szczęście" jest zwykłą książką kulinarną jakich wiele, jednak już po otwarciu pierwszych stron, to wrażenie zaczyna się zmieniać, a czytelnik przenosi się w inny świat, w świat podróży, ciekawych smaków i pozytywnej filozofii życia.
Autorka, Maia Sobczak, jest psychologiem i terapeutą leczącym dietą. Zawodowo zajmuje się wpływem jedzenia na organizm i w konsekwencji na psychikę. Prowadzi wykłady, warsztaty, a swoją pasją dzieli się nie tylko w książkach, ale także na blogu qmamkasze.pl. Prywatnie jest wegetarianką i miłośniczką życia zgodnego z naturą.
W swojej najnowszej publikacji dzieli się ponad 70 przepisami na lekkie, zdrowe, bogate smakowo potrawy, które jak brzmi sam tytuł, mają nam dać szczęście.
W pierwszej kolejności autorka opisuje swoje wspomnienia z egzotycznych podróży, ale także powraca wspomnieniami do smaków z dzieciństwa, opisuje momenty gdy spędzała czas u babci i związane z tym doznania np. placki na śniadanie i zapach świeżo zmielonej kawy.
Same przepisy podzielone są według żywiołów i związaną z nimi obróbką termiczną, która ma za zadanie zmienić termikę i wzmocnić lub zrównoważyć jeden z żywiołów w naszym ciele.
Przepisy opatrzone są efektownymi zdjęciami, niejednokrotnie pochodzącymi z podróży autorki. Napisane są w sposób prosty i przejrzysty, nie są to dania jakoś bardzo wyszukane i skomplikowane, składają się zarówno z rodzimych, jak i egzotycznych składników, które jednak w dzisiejszych czasach bez problemu dostaniemy w supermarketach, czy sklepach ze zdrową żywnością.
W tej książce Maia skupiła się głównie na przepisach na bazie ryżu, komosy ryżowej, nasion chia, mąki orkiszowej, znajdziemy tu także przepisy na dania z warzyw, owoców i kiszonek.
Przy każdym przepisie dodatkowo zawarta jest ilość porcji i czas wykonania, a gdzieniegdzie dodana jest tabelka z poradami od autorki, dotyczącymi danej potrawy
Publikacja "Przepisy na szczęście" powinna przypaść do gustu osobom, które lubią jeść, gotować, poszukiwać nowych smaków, ale także dbają o zdrowe odżywianie. Z pewnością spodoba się także miłośnikom podróży, bo to druga bardzo istotna część tej książki, to połączenie gotowania z podróżami, gdzie autorka zaraża swoim sposobem patrzenia na jedzenie i świat, swoją pozytywną filozofią życia.
Kolejną grupą osób, do których powinna trafić ta publikacja, są oczywiście wegetarianie, ponieważ Maia jako wegetarianka, takie właśnie potrawy prezentuje w książce. Akurat pod tym względem książka do mnie nie trafia, bo jak wiecie, aktualnie jestem zwolenniczką diety wysokotłuszczowej, bogatej w dania mięsne i na chwilę obecną uważam, że to jest najlepszy model żywienia, ale mimo tego, z przepisów zawartych w książce chętnie będę korzystać, uzupełniając nimi swoją kuchnię, wzbogacając ją o nowe potrawy. Większość z tych przepisów to dla mnie nowość, dlatego będzie to fajne urozmaicenie codziennych dań.
Jeśli lubicie gotować i poszukiwać nowych, ciekawych przepisów, to jak najbardziej warto zajrzeć do tej książki, myślę, że każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie :).
Facebook
Coś dla mnie :) kuchnia, gotowanie to jedna z moich kilku pasji :)
OdpowiedzUsuńMusze się przyjrzeć tej książce :) Jeśli przepisy sa uzupełnione jakimiś opowieściami to ksiażka na pewno jest ciekawa :)
OdpowiedzUsuńŚwietna recenzja, chętnie bliżej zapoznałabym się z tą książką
OdpowiedzUsuńjest bardzo ciekawa i porusza mój ulubiony temat- jedzenie :)
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńI really love this kind of cooking books :D
NEW COOKING POST | Turkey steaks with DARK BEER sauce.
Instagram ∫ Facebook Oficial Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Lubię książki kulinarne
OdpowiedzUsuńidealna dla mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńciekawa pozycja fajne zdjęcie
OdpowiedzUsuńLovely book!
OdpowiedzUsuńYou did a great review. :)
Kathy's delight / Instagram
Interesting book ** Looks very promising
OdpowiedzUsuńInteresting! xx
OdpowiedzUsuńCoco and Jeans by Marisa x My Instagram x My Bloglovin
Bardzo interesująco wygląda:)
OdpowiedzUsuńhttps://devildisorders.blogspot.com/
Lubię takie książki :)
OdpowiedzUsuńO fajnie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie jest wydana :)
OdpowiedzUsuńInteresting post! Happy Easter! 🐇🐣🐇🐣🐇🐣🐇🐣
OdpowiedzUsuńun libro muy interesante sobre gastronomia
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że ta książka mogłaby zmotywować mnie do częstszego przygotowywania zdrowych potraw, bo nigdy nie mam pomysłu co dobrego i zdrowego przyrządzać ;-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym skorzystała z przepisów :)
OdpowiedzUsuńThis looks so tasty!
OdpowiedzUsuńTHE PINK ELEPHANT SHOE // INSTAGRAM //
Seams good!
OdpowiedzUsuńBjxxx
Ontem é só Memória | Facebook | Instagram
Fajnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny cytat i całkowicie się z nim zgadzam, a książka mnie zainteresowała.
OdpowiedzUsuńFajny format książki, że to nie jest taka zwykła książka z przepisami, a jednak coś bardziej z duszą :)
OdpowiedzUsuńsounds cool! :)
OdpowiedzUsuńxoxo, rae
http://www.raellarina.net