sobota, 23 września 2017

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynie kojarzą się przede wszystkim z jesiennymi ozdobami i lampionami, moda na takie dekoracje przyszła do nas ze Stanów i jest związana z popularnym świętem Halloween, jednak dynia ma również wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto na co dzień wykorzystywać jej miąższ oraz pestki w kuchni.



Dynia jest rodzajem rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych i obejmuje ok. 20 gatunków. Na dziko występuje w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Technicznie dynia jest owocem, gdyż zawiera nasiona i rozwija się z kwiatu.
Dynię można wykorzystać w kuchni na różne sposoby, nadaje się ona zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw, stanowiąc doskonały dodatek smakowy.


A jakie korzyści zdrowotne posiada dynia?


Niska zawartość cukru i węglowodanów - może być stosowana przez diabetyków, osoby na dietach niskowęglowodanowych i odchudzające się, nie powoduje skoków cukru i znacznego wzrostu insuliny, jest niskokaloryczna i dietetyczna. Niska zawartość cukru ma jeszcze jedną zaletę, otóż dzięki temu nie dokarmiamy szkodliwych mikroorganizmów jak drożdże i bakterie, które powodują przerost Candidy czy SIBO.
Jest jednym z niewielu owoców, który z umiarem może być stosowany u osób stosujących dietę ketogeniczną, dobrze łączy się z wysokotłuszczowym pokarmem jak krem, olej czy mleko kokosowe, orzechy, masło, śmietana itp.


Beta-karoten - Żywy, pomarańczowy kolor dyni wskazuje na to, że jest ona dobrym źródłem beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, może zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się, a także powstawaniu nowotworów i chorób serca. Beta-karoten przekształca się również w witaminę A, która odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu układu odpornościowego i wspieraniu prawidłowego wzrostu komórek.


Witamina C - Wspiera układ odpornościowy i posiada właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Niezbędna jest również dla zdrowia nadnerczy i produkcji neuroprzekaźników.


Potas - Dynia zawiera więcej potasu niż banany. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i nerek, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i reguluje gospodarkę wodną w organiźmie.


Żelazo - ważny minerał, który pomaga transportować tlen z płuc do reszty ciała, działa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, odgrywa istotną rolę w dostarczaniu energii i produkcji niektórych kluczowych neuroprzekaźników.


Kwas foliowy (witamina B9) - należy do witamin z grupy B i jest potrzebny utrzymania dobrego zdrowia psychicznego, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, funkcje poznawcze, produkcję krwinek czerwonych, a także zapobiega powstawaniu wad układu nerwowego u noworodków.


Cholina (witamina B4) - również należy do grupy witamin B, uczestniczy w tworzeniu oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek, kontrolowaniu funkcji mięśni, układu oddechowego i czynności serca. Zmniejsza stany zapalne i produkcję homocysteiny, jest kluczowym składnikiem acetylocholiny, podstawowego neuroprzekaźnika związanego z regulowaniem funkcji poznawczych, nastroju i autonomicznego układu nerwowego.


Dynia zawiera również spore ilości wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, cynku, witamin E i K, ryboflawiny, tiaminy, B6, manganu i kwasu pantotenowego 


Błonnik - znany ze względu na korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i flory bakteryjnej w jelitach. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu LDL, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. 


W dzisiejszych czasach spożywanie dyni nie jest żadnym problemem, ponieważ jest ona ogólnie dostępna w sklepach i nie należy do kosztownych owoców. Dynię można dodawać do zup, gulaszów, różnego rodzaju kremów, lodów i innych deserów.
Świetnie smakuje z wszystkimi rodzajami przypraw, w szczególności z tradycyjnymi, rozgrzewającymi przyprawami jak gałka muszkatołowa, imbir czy cynamon, ale także z cebulą, czosnkiem, szałwią, kolendrą i pietruszką. Stanowi doskonały dodatek do różnych potraw mięsnych i rybnych, a także do grzybów.


Nie zapominaj o pestkach!

Pestki dyni są również dobrym źródłem białka, błonnika i tryptofanu, a także witaminy E, żelaza, magnezu, potasu, miedzi, manganu i cynku. Oznacza to, że są dobre dla serca, wątroby, układu odpornościowego, mózgu i układu nerwowego, układu hormonalnego, zdrowia gruczołu krokowego i produkcji energii.
W przeciwieństwie do miąższu, pestki są również dobrym źródłem tłuszczu oraz są niskowęglowodanowe.
Jednak przy spożywaniu pestek dyni, należy pamiętać, że podobnie jak inne orzechy i pestki, zawierają one również składniki anty-odżywcze jak kwas fitynowy, który spożywany w nadmiarze może prowadzić do niedoborów żywieniowych i zapalenia. Tak więc, pestki powinno się spożywać z umiarem, a żeby zmniejszyć zawartość anty-odżywczych składników, warto je namaczać kilka godzin (np. na noc) przed zjedzeniem.



Wybierając dynię do dekorowania swoich domów i ogrodów, warto również pamiętać o dodawaniu jej do różnych potraw, by wzbogacić je w witaminy, minerały i błonnik, a także poprawić ich walory smakowe. Dynia świetnie sprawdza się jako posiłek dla maluchów np. w formie papki, zupki lub kisielu. 






Źródło: holistichelp.net

8 komentarzy:

  1. Osobiście jestem zdania, że warto jeść KAŻDE owoce i warzywa, ale sezonowo- bo wtedy są najzdrowsze :)
    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam pestki, podoba mi sie dynia wizualnie ale próbowałam już robić z niej różne potrawy od zupy po wekowanie dyni w słodkiej zalewie z octem, nic mi nie podchodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dynię i jak czytam - słusznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pestki dyni. Jadłam zupę i nie posmakowała mi ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dyni lubię dynie zupę krem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka zdrowa i taka pyszna, uwielbiam krem z dyni pycha. Zaczynam sezon dyniowy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Very interesting post! Thanks for sharing! 🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja jakos nie umiem jej przyrzadzac :P

    OdpowiedzUsuń