Źródło zdjęcia: femininaeoriginal.com.br
Masło ucuuba jest produktowane z nasion drzewa Ucuuba, które można znaleźć w Ameryce Południowej. Roślina ta znana jest również jako drzewo baboon i dzika gałka muszkatołowa, występuje najczęściej w dorzeczu Amazonki oraz na mokradłach Ameryki Środkowej i Południowej.
Masło wytwarzane z nasion tej rośliny ma brązowy kolor i specyficzny, słodki oraz orzechowy zapach, może być stosowane zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów.
Właściwości masła ucuuba
W medycynie ludowej roślina Ucuuba była wykorzystywana do leczenia różnych schorzeń, od reumatyzmu po kolkę, jednak największą jej zaletą jest działanie przeciwzapalne, dlatego masło z nasion ucuuba warto stosować przy wszelkiego rodzaju problemach skórnych, takich jak trądzik.
Masło jest również bogate w kwas laurynowy i palmitynowy, które są ważne dla prawidłowego rozwoju komórek skóry, dlatego ma właściwości regeneracyjne, a dzięki zawartości witaminy C i A, zwanej retinolem, przeciwdziała uszkodzeniom skóry, zwiększa i utrzymuje elastyczność oraz zapobiega starzeniu się skóry.
Masło ucuuba jest szczególnie zalecane przy egzemie ze względu na mocne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne (jest alternatywą dla antybiotyków skórnych), zmniejsza zaczerwienie związane z wypryskiem, a substancje odżywcze i kwasy tłuszczowe zawarte w maśle leczą sam wyprysk.
Mocno nawilżające działanie masła, sprawia że jest ono idealnym produktem do pielęgnacji włosów, a naturalne właściwości antyseptyczne pomagają w oczyszczeniu skóry głowy. Natomiast witamina A i C chronią włosy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, poprawiają ich elastyczność i zmniejszają łamliwość. Masło ucuuba można dodawać do odżywek, lub stosować jako maskę do włosów, a w celu wygładzenia włosów, można stosować je razem z woskiem pszczelim, lub kosmetykami z jego zawartością.
Balsam do ciała z masłem Ucuuba DIY
Składniki:
- 6 łyżek masła ucuuba
- 3 łyżki masła shea
- 3 łyżki oleju jojoba
- 3 łyżki oleju z konopi
* dodatkowo będzie potrzebny pojemniczek po kremie do przechowywania balsamu/masła
Rozpuść masła w kąpieli wodnej (włóż metalową lub szklaną miskę do garnka z wodą i podgrzewaj na małym ogniu, aż masła zaczną się topić), następnie dodaj oleje i dokładnie wymieszaj. Mieszankę włóż na 5-10 minut do zamrażarki, tak żeby miała kremową konsystencję (aby nie była płynna, ani zmrożona), a gdy będzie przypominać miękką pastę, wyjmij miskę z zamrażarki i ubijaj balsam mikserem ustawionym na wolnych obrotach, aż będzie puszysty i kremowy (naczynie do ubijania musi być głębokie, żeby balsam się nie rozpryskał). Gdy kosmetyk będzie miał pożądaną konsystencję, przełóż go do słoiczka i stosuj do pielęgnacji ciała, twarzy oraz włosów, lub dodawaj do drogeryjnych produktów. Balsam doskonale nawilża, pielęgnuje, odżywia i regeneruje skórę, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ujędrniająco, sprawdzi się zwłaszcza przy skórze wrażliwej i problematycznej.
Przeczytaj też:
Fajne :). Swoją drogą pierwszy raz słyszę o takim maśle i faktycznie, jak odwiedzam sklep z półproduktami itp. to zawsze trafię jakiś nowy, nieznany mi wcześniej olej, czy masło :)
OdpowiedzUsuńOj jak ja dawno nie robiłam żadnego DIY, fajnie czasem się w coś takiego pobawić :)
OdpowiedzUsuńMasło ucuuba uwielbiam, tak jak kakaowe, oba mieszam z shea i olejami :)
OdpowiedzUsuńO kurcze fajna sprawa zrobić sobie balsam samemu :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś nas tym :)
OdpowiedzUsuń