Dokładne czyszczenie piekarnika najlepiej rozpocząć od wyjęcia i zamoczenia wszelkich, znajdujących się w nim akcesoriów, takich jak kratki i półki, ale też chromowane pierścienie, które otaczają palniki w kuchence elektrycznej i gałki. Wszystkie te elementy zbierają tłuszcz i odpryski z jedzenia, dlatego warto je namoczyć w roztworze 1 szklanki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki octu i kilku kropli dowolnego olejku eterycznego i pozostawić na godzinę, po czym wyszorować dobrą drucianą szczotką lub starą szczoteczką do zębów, żeby usunąć brud z małych elementów. Kolejnym krokiem jest stworzenie domowej mieszanki, która pozwoli na dokładne wyszorowanie wnętrza piekarnika, pozbycie się resztek tłuszczu i przypalonej żywności. Mieszanka powinna sprawdzić się przy mocniej zabrudzonych piekarnikach, które były przez jakiś czas zaniedbane.
Jak wyczyścić piekarnik domową metodą?
Składniki:
- 1/2 szklanki soli
- 1/4 szklanki sody kalcynowanej lub boraksu
- 500 g sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 10 kropli olejku tymiankowego
- 10 kropli olejku cytrusowego
Połącz sól, sodę kalcynowaną i sodę oczyszczoną w plastikowym pojemniku lub szklanej misie, dolewając do mieszanki tyle wody, aby powstała pasta odpowiednia do czyszczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni C i pozostaw włączony przez 15 minut, po tym czasie wyłącz go i otwórz drzwiczki. Za pomocą gąbki lub ściereczki nanieś ostrożnie pastę na ścianki piekarnika i zostaw ją na 30 minut. Po upływie tego czasu, zmieszaj w butelce ze spryskiwaczem ocet z olejkami eterycznymi i spryskaj ścianki piekarnika, wytrzyj go do czysta ściereczką, po czym opłucz dokładnie wodą, tak aby pozbyć się resztek mieszanki.
Warto także systematycznie robić domowy środek do regularnego i mniej wymagającego czyszczenia piekarnika, składający się z 2 łyżek sody oczyszczonej, 2 łyżek mydła kastylijskiego w płynie, 10 kropli olejku cytrusowego i ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Taką miksturę wymieszaj w butelce ze spryskiwaczem, nagrzej piekarnik do 120 stopni C i pozostaw włączony na 15 minut, po czym wyłącz go, otwórz drzwiczki i spryskaj ściany mieszanką, pozostawiając ją na 20 minut. Następnie dokładnie wytrzyj i opłucz piekarnik, tak jak przy poprzedniej miksturze.
Przeczytaj też:
Lubię takie domowe i ekologiczne specyfiki- przepis godny zapisania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Chętnie skorzystam z rady, bo wciaz przegrywam walkę z piekarnikiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten wpis, chętnie skorzystam z porad :)
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam podobną miksturę ale mniej zaawansowaną w składzie :P (ocet, sok z cytryny, soda) ale Twoja mieszanka wydaje się być bardziej skuteczna :) Będę musiała przetestować, dzięki za ten przepis bo faktycznie, szoruję ten piekarnik prawie, że za karę :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że ja nic nie piecze itp ;p
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna porada :) Chętnie wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten sposób :) Piekarnika wcale nie czyści się tak łatwo i zawsze zajmuje mi to mnóstwo czasu ;/ Bardzo nowoczesne meble kuchenne są na tym zdjęciu :) o takich własnie marzę <3
OdpowiedzUsuń