czwartek, 4 czerwca 2015

Smaczne pasztety od Primaviki


Firma Primavika ma w swojej ofercie nie tylko pyszne masła orzechowe i desery, ale również smaczne pasztety, którymi w ostatnim czasie się zajadam :).
Opiszę dziś pasztet meksykański i pasztet pomidorowy z cieciorką.




Pasztet meksykański





Opis produktu: 
Pikantny pasztet z cieciorki o wyraźnym typowym dla kuchni meksykańskiej, smaku. Dzięki zawartości cieciorki dostarcza nam dużo bardzo dobrego białka, błonnika, a także potasu, wapnia, magnezu, karotenu i kwasu foliowego.
Po nałożeniu na kanapkę „mruga” do nas kolorowymi oczkami czerwonej fasoli, groszku i kukurydzy.

Składniki:
woda, cieciorka 37%, cebula, olej rzepakowy, zielony groszek 5%, kukurydza 5%, czerwona fasola 5%, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają: seler),  błonnik pszenny (bez glutenu), koncentrat pomidorowy, hydrolizaty białka roślinnego, sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.



Pasztet pomidorowy z cieciorką 






Opis produktu:
Bardzo smaczny pasztet o lekko kwaskowym, pomidorowym smaku. Przygotowany na bazie cieciorki, szczególnie bogatej w dobre źródło białka, błonnika, a także w potas, wapń i magnez.
Idealnie smakuje podany na świeżym pieczywie z dużą ilością warzyw.

Składniki:
woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.






Cena: ok. 4.50 zł/ 160 g do kupienia w sklepie internetowym Vita Natura TUTAJ, oraz w sklepach Alma, Piotr i Paweł, Real, Stokrotka.


Kilka słów ode mnie: Pasztety znajdują się w szklanych słoiczkach z tradycyjnymi zakrętkami. Słoiczki są poręczne, nie ma problemu z wydobyciem produktu do samego końca. 
Konsystencja pasztetów różni się nieco od znanych nam tradycyjnych pasztetów mięsnych, jest ona gęsta lecz przyjemnie miękka i kremowa, dzięki czemu produkt bardzo dobrze się nabiera i rozsmarowuje na kanapkach. W pasztetach wyczuwalne są drobno zmielone kawałki ciecierzycy. 
W pasztecie meksykańskim już po otwarciu można wyczuć zapach typowy dla dań meksykańskich, zapach czerwonej fasoli i pikantnych przypraw. W smaku produkt jest dość pikantny, ale zjadliwy dla osób z wrażliwym podniebieniem, nie ma tu przesady, mimo że przez chwilę czuć delikatne palenie po języku i gardle :). W środku oprócz pasztetu znajdują się inne niespodzianki w postaci groszku, kukurydzy i oczywiście czerwonej fasoli.
Pasztet pomidorowy ma ciekawą, pomarańczową barwę. Smak pomidorowy, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami ciecierzycy. Bardzo lubię pomidory i wszystko co jest z nimi związane, więc ten pasztet jak najbardziej przypadł mi do gustu, często zdarza mi się kupować tadycyjne pasztety o smaku pomidorowym. 
Produkty te przeznaczone są głównie do smarowania pieczywa, ale według mnie można je również spożywać jako samodzielne danie prosto ze słoiczka np. jako przekąska w pracy :).
Pasztety nie zawierają glutenu i cukru, mogą je spożywać dzieci, diabetycy, weganie i wegetarianie, także jest to zdecydowanie zdrowszy odpowiednik zwykłych pasztetów. 
Podsumowując, byłam bardzo ciekawa smaku tych pasztetów i zostałam mile zaskoczona, pasztety warzywne są smaczne i zdrowe, chyba teraz się przerzucę na takie produkty :).




Facebook

23 komentarze:

  1. Pomidorowy z cieciorki i my miałyśmy okazję spróbować i jest po prostu przepyszny :) Zawsze w dzieciństwie zajadałyśmy się bułką z masłem i własnie pasztetem pomidorowym, więc odkąd miałyśmy zakaz jedzenia tego typu produktów często wspominałyśmy ten smak. Gdybyśmy wiedziały wcześniej, że Primavika ma w ofercie takie cudo to już dawno ten pasztet byłby na naszej liście zakupów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie przepadam za pasztetami:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oba myślę, że bardzo przypadły by mi do gustu. Nie potrafię wskazać faworyta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oba paszczeciki wyglądają bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. One są pyszne! Myślałam, że nie zasmakują mi, a tu proszę mniam, mniam i zdrowo :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też nie jadam pasztetów ;) ale wierzę na słowo, że smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ich masła orzechowe są znakomite.

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałam ich masło orzechowe, ale pasztetów jeszcze nie :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasztet, pasztetem ale jakie Ty masz piękny widok z balkonu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja za pasztetami nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja te pasztety uwielbiam :) ale ty masz piekne widoki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne produkty i wspaniały widok z okna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nigdy nie przepadałam za pasztetami :))
    Pozdrawiam cieplutko.
    stay-possitive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. meksykanski bym zjadla bo nie znam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Spróbowałabym chętnie. :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pasztety , a zwłaszcza gdy mają dobre składy :) Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy ich nie jadłam, ale zdecydowanie chętnie bym ich posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadam pasztetów, ale mój mąż lubi, więc kupujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubie pasztet ale rzadko jem bo tam dziwne rzeczy podobną są ;p

    OdpowiedzUsuń