sobota, 21 października 2017

Dynia na talerzu

Jesień to czas, w którym dojrzewają dynie, pisałam TUTAJ dlaczego warto je jeść, dynie mają wiele właściwości zdrowotnych, a do tego są niskokaloryczne i niskowęglowodanowe. Niewątpliwą zaletą tych owoców jest ich uniwersalność, mogą być podawane zarówno w daniach wytrawnych, jak również w słodkich deserach. Największą popularnością dynia cieszy się w USA, gdzie stanowi obowiązkowy element świąt takich jak Halloween czy Dzień Dziękczynienia, jednak i w naszym kraju coraz częściej dynia pojawia się na talerzach oraz jako element dekoracji domów i ogrodów.
W dzisiejszym wpisie postanowiłam podać kilka przepisów z dynią w roli głównej. Zapraszam :)



Przy poniższych przepisach potrzebne będzie puree z dyni, takie puree można kupić gotowe w sklepach lub zrobić samemu np. według poniższego przepisu:


1. Puree z dyni 

Dynię piec ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni C. Gdy dynia będzie miękka, oddzielamy ją od skórki i miksujemy blenderem lub w malakserze (dynie Hokkaido można miksować ze skórką) 




2. Zupa z dyni 

Składniki:

- 2 łyżki oleju z awokado 
- drobno posiekana cebula
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki drobno startego, świeżego imbiru
- 2 obrane i drobno posiekane lub starte gruszki 
- 1 szklanka orzechów nerkowca 
- 2 i 1/2 łyżki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 
- 1/8 łyżeczki mielonego chili
- 500 g puree z dyni 
- 1 - 1,5 litra bulionu warzywnego 
- opcjonalnie odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu i jogurt naturalny do dekoracji zupy na talerzu 

Olej podgrzać i podsmażyć na nim posiekaną cebulkę, następnie dodać sól, imbir, gruszki i orzechy nerkowca, składniki mieszać i dusić ok. 3 minuty, aż gruszki zmiękną. Do mieszanki dodać pozostałe przyprawy oraz dynię i bulion. Całość mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż będzie gotowa do podania, w razie potrzeby można doprawić lub dolać jeszcze bulionu, by uzyskać pożądaną konsystencję. Zupę można posypać odrobiną świeżo mielonego pieprzu i polać jogurtem naturalnym. 




3. Pikantny hummus z dynią

Składniki:

- 3 przeciśnięte ząbki czosnku 
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 400-450 g opłukanej ciecierzycy
- szklanka puree z dyni (z puszki lub zrobionego samemu w domu)
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka przyprawy harissa
- 1/4 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
- 1 łyżka pestek dyni
- opcjonalnie szczypta mielonej papryki 

Składniki zblendować aż powstanie jednolita pasta, przełożyć do miseczki i trzymać w lodówce. 




4. Frytki z dyni 

Składniki:

- 2 małe dynie

Przyprawy:

Frytki solone:

- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska do smaku


Frytki na ostro:

- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka przyprawy Sriracha (lub mniej jeśli chcesz mniej pikantne)


Frytki na słodko:

- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do grzańca i piernika


Z dyni usunąć skórkę i nasiona, następnie pokroić je na frytki i wymieszać w wybranych przyprawach. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C i umieścić w nim frytki rozłożone na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec ok. 35 min, międzyczasie można obrócić frytki, by się nie przypiekły.




5. Muffinki z dynią 

Składniki:

- 1 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonych gożdzików 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 400 g puree z dyni
- 5 łyżek rozpuszczonego i lekko schłodzonego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki melasy
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie 1/2 szklanki drobno pokrojonych prażonych orzechów włoskich, suszonej żurawiny lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 


Wymieszać oddzielnie składniki suche i składniki mokre, następnie całość połączyć i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec można dodać składniki dodatkowe np. orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wcześniej nasmarowanych tłuszczem, piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (aż będą rumiane).




6. Ciasteczka owsiane z dynią 

Składniki:

- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 
- 1 łyżeczka startej wanilii
- 1/4 szklanki startej gorzkiej czekolady 

Oddzielnie wymieszać składniki suche i mokre, następnie wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać okrągłe ciasteczka. Następnie przełożyć je na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 15 minut.




7. Masło migdałowe z dynią 

Składniki:

- 2 szklanki prażonych migdałów
- 300 g puree z dyni
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- słodzik do smaku (stewia, erytrol, ksylitol lub inny według uznania)

Migdały zmielić aż powstanie masło migdałowe (lub kupić gotowe masło), dodać pozostałe składniki i blendować, aż powstanie jednolita masa. Masło można przechowywać w lodówce ok. tydzień.




8. Dyniowe pankejki

Składniki:

- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki stopionego oleju kokosowego 
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
- po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i gałki muszkatołowej
- szczypta soli 


Wymieszać oddzielnie składniki suche i mokre, następnie całość połączyć i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć małe placuszki (pankejki) aż będą rumiane. 




9. Dyniowe kuleczki 

Składniki:

- 1/2 stopionego oleju kokosowego 
- 1/2 szklanki puree z dyni 
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstarktu z wanilii
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 szklanki orzechów pekan
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 
- 1/2 szklanki cukru pudru

Orzechy lekko uprażyć na patelni, a następnie zmielić lub drobno posiekać. Pozostałe składniki (oprócz orzechów, mąki i cukru pudru) zmiksować, następnie stopniowo dodawać orzechy oraz mąkę. Z powstałego ciasta formować kuleczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni C, aż będą lekko brązowe. Ciepłe ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze i pozostawić do ostygnięcia. 




10. Dyniowy koktajl

Składniki:

- 1 szklanka soku ananasowego
- 3 łyżki przecieru dyniowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 cytryna
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego imbiru, gałki muszkatołowej i goździków
- opcjonalnie ok 4-5 łyżek rumu 

Składniki zblendować, przelać do szklanek z dodatkiem kostek lodu, po wierzchu posypać odrobiną mielonego cynamonu. 




11. Sałatka z dynią i serem feta 

Składniki:

Dynia:
- 600 g dyni
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- sól i pieprz 

Dressing:
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz

Sałatka:
- 1/2 szklanki orzechów piniowych
- 200 g liści szpinaku
- 60 g sera feta 

Dynię należy pokroić w kostki, natrzeć oliwą i przyprawić. Piec ok. 30 min w temp. 200-220 stopni C, międzyczasie obracając ją, by się nie przypiekła. 
W słoiczku wymieszać składniki dressingu, doprawić w razie potrzeby.
Orzechy uprażyć na patelni.
Do miski włożyć liście szpinaku, następnie dodać kostki pieczonej dyni, posypać serem feta i orzechami, całość polać dressingiem. 





25 komentarzy:

  1. I never thought about pumpkin, that they are so many qualities.
    But you missed one thing. You never told about exporting pumpkin in this season to a country where they celebrate Halloween :D
    https://fashionista2020.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupę z dyni na jesień często robię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dynię i widzę, że niektóre potrawy/słodkości przygotowujemy bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy, z dynią w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio miałam okazję jesć zupę z dyni i mi bardzo smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cara Rose, questa torta è veramente favolosa, la zucca le da un sapore bene distinto!!!
    Ciao e buon fine settimana con un forte abbraccio e un sorriso:-)
    Tomaso

    OdpowiedzUsuń
  7. Frytki z dyni ? Dlaczego nie ! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ładnie

    https://hyggelifestyle.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam jakiś czas temu zupę z dyni i nie posmakowała mi ;/

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupkę z dyni i frytki trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. różne rzeczy już z dyni robiłam jednak nie jest to moje ulubione warzywo

    OdpowiedzUsuń
  12. Such interesting ideas and recipes, we should start as soon as possible since it is not possible to have the pumpkin all over the year. I would really love to try the cookies and the muffins.
    Wish you a beautiful Sunday!
    Greetings,
    Flo

    OdpowiedzUsuń
  13. Woow, looks delicious. Thanks for beautiful comment on my Sugarlove blog, and thanks for beautiful support. Kisses, MOnika from Sugarlove blog

    OdpowiedzUsuń
  14. Interesting post!

    I love your blog, I follow you! :)

    I would appreciate if you follow me back at:

    Carstvo zapisanih misli

    so that we stay in touch. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Great post dear , i like design of your blog. Can you follow back?

    lepotaodaleks.blogspot.rs

    OdpowiedzUsuń
  16. Love your post dear ♥
    If you want check out my blog.I write about fashion,beauty and lifestyle.Maybe we can follow each other and be great blogger friends !

    http://herecomesajla.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  17. Thank you for the useful entry! )))

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny post i super blog <3 obserwuję i będę wpadać częściej <3 zapraszam do mnie <3 http://mysterious-natalia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Do pewnego czasu nie przepadałam za dynią, ale kiedy moja mama zrobiła zupę dyniową, to od razu zmieniłam zdanie :) A frytki z dyni z wielką chęcią bym skosztowała! :)

    pozdrawiam, charlizerose.blogspot.com :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Great post! It will be useful to me. I love pumpkins :) Have nice day dear :)

    Magicni svet lepote

    OdpowiedzUsuń
  21. Great post dear! I'm following you now...follow me back, please?
    Kisses

    http://myspaceofbeautybygiada.blogspot.it

    OdpowiedzUsuń
  22. Frytki z dyni uwielbiamy jeść z hummusem a sernik dyniowy pieczemy kilka razy w miesiącu :D Już nie mówiąc o zupie dyniowej na wytrawnie lub słodko <3

    OdpowiedzUsuń