Pasta paprykowa to fajny sposób na urozmaicenie kanapek. Czerwona papryka stanowi znakomite źródło witaminy C, dostarcza też witamin z grupy B, beta-karotenu oraz minerałów: wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Reguluje ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne.
Pasta paprykowa na kanapki
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- czarny pieprz
Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i polać oliwą, następnie dołożyć nieobrane ząbki czosnku. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Warzywa ostudzić, paprykę obrać, czosnek wycisnąć z łupinek.
Marchewki i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub dobrze rozdrobnić w malakserze. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla z odrobiną rozgrzanej oliwy, zeszklić. Dodać marchewkę z selerem i liście laurowe. Wlać ok. 100 ml wody, wymieszać i dusić pod przykryciem aż woda odparuje. Marchewkę z selerem przełożyć do malaksera (liście laurowe usunąć), dodać paprykę i czosnek, zblendować na gładką pastę i na koniec doprawić pieprzem.
Przeczytaj też:
Ciekawa jestem smaku, ja zazwyczaj nie przepadam za pastami paprykowymi :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuń