piątek, 23 listopada 2018

Pasta paprykowa na kanapki

pasta paprykowa, papryka, przepis, pasta kanapkowa, kulinaria

Pasta paprykowa to fajny sposób na urozmaicenie kanapek. Czerwona papryka stanowi znakomite źródło witaminy C, dostarcza też witamin z grupy B, beta-karotenu oraz minerałów: wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Reguluje ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne.


Pasta paprykowa na kanapki 

Składniki:

- 4 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- czarny pieprz 

Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i polać oliwą, następnie dołożyć nieobrane ząbki czosnku. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Warzywa ostudzić, paprykę obrać, czosnek wycisnąć z łupinek. 
Marchewki i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub dobrze rozdrobnić w malakserze. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla z odrobiną rozgrzanej oliwy, zeszklić. Dodać marchewkę z selerem i liście laurowe. Wlać ok. 100 ml wody, wymieszać i dusić pod przykryciem aż woda odparuje. Marchewkę z selerem przełożyć do malaksera (liście laurowe usunąć), dodać paprykę i czosnek, zblendować na gładką pastę i na koniec doprawić pieprzem. 





Przeczytaj też:

2 komentarze: