Żurawina jest wieloletnią krzewinką z rodziny wrzosowatych, w stanie naturalnym występuje w środkowej i północnej Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce rośnie przeważnie na terenach wilgotnych, na kwaśnych glebach bogatych w próchnicę. Spotyka się ją na torfowiskach, bagnach i w lasach bagiennych na Pomorzu, Pojezierzu Mazurskim, Podkarpaciu, na Lubelszczyźnie i Kaszubach.
Surowcem leczniczym są owoce, liście i sok pozyskiwany ze świeżych jagód żurawiny. Najwięcej właściwości odżywczych mają żurawiny zbierane późną jesienią, po pierwszych przymrozkach, lub wczesną wiosną, po stopnieniu śniegów. Liście najczęściej zbiera się latem.
Liście i owoce suszy się w ciemnych i przewiewnych pomieszczeniach w temperaturze do 35 stopni C. Suszone surowce przechowuje się w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w ciemnym, suchym miejscu. Jagody można zamrażać, ponieważ przechowywane w niskiej temperaturze zachowują swoje właściwości. Po ugotowaniu tracą działanie bakteriobójcze.
Żurawina, ze względu na bogactwo zawartych w niej środków odżywczych, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzakrzepowe i przeciwgorączkowe. Uzupełnia niedobory witamin, pomaga zwalczyć anemię, wzmacnia i odtruwa organizm. Roślina ta rozszerza naczynia krwionośne, przez co stosowana jest w profilaktyce i leczeniu chorób serca, między innymi miażdżycy i choroby wieńcowej. Sok z jagód wspomaga leczenie układu moczowego (nerek, pęcherza, moczowodu), zaleca się go również w terapii chorób wrzodowych żołądka. Owoce przeciwdziałają rozwojowi bakterii w obrębie jamy ustnej, dzięki czemu zapobiegają chorobom dziąseł i przyzębia. Napary z liści służą do okładów i przemywania chorej i trądzikowej skóry, łagodzą dolegliwości reumatyczne. Z owoców sporządza się konfitury, które są smacznym dodatkiem do mięsa, serów i placków ziemniaczanych. Zdrowotne właściwości ma także domowa nalewka z jagód żurawiny, w przemyśle spirytusowym, żurawina używana jest do produkcji i aromatyzowania win i wódek.
Przepis na nalewkę żurawinową
Składniki:
- 3 szklanki jagód żurawiny
- 2 szklanki wódki
- szklanka spirytusu
- 2 szklanki cukru
- laska wanilii lub inne przyprawy według uznania
Owoce żurawiny wstawić na 2-3 dni do zamrażalnika. Po rozmrożeniu zmiksować i zalać wódką. Odstawić na 2 tygodnie, następnie przefiltrować przez gazę. Dodać spirytus i przyprawy. Cukier rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z nalewką. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Na koniec przelać do butelek i pozostawić do leżakowania na co najmniej 3 miesiące. Zalecane jest terapeutyczne spożywanie nalewki w leczeniu infekcji dróg moczowych.
Przeczytaj też:
Szczerze nawet nie wiedziałam że nalewka żurawinowa istnieje. No no zachęciłaś mnie do jej zrobienia, aż chce się przekonać czy będzie mi smakować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie:*
https://lifestyleworldblog.blogspot.com/
Brzmi super! Jeszcze nie robiłam żurawinówki, ale kiedy tylko zdobędę owoce, to chyba pierwsze co to zrobię nalewkę :D
OdpowiedzUsuńZ chęcią przetestuje :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza i najzdrowsza na listopadowe przymrozki!
OdpowiedzUsuń