czwartek, 1 listopada 2018

Pomysł na brukselkę pieczoną w miodzie

pomysł na brukselkę, brukselka pieczona w miodzie, zdrowe odżywianie, przepis, kulinaria, kuchnia

Brukselka to jedno z najbardziej niedocenianych zielonych warzyw, gdy jest rozgotowana, może stać się nieco gorzkawa, a to zupełnie niesłusznie może przysporzyć jej wrogów na całe życie. Te małe zielone kuleczki w rzeczywistości są bardzo pożywne, dostarczają wielu składników odżywczych, chronią przed nowotworami i obniżają poziom cholesterolu.
Na szczęście brukselka przeżywa drugą młodość - coraz więcej ludzi odkrywa inne sposoby na jej przygotowanie niż gotowanie na parze lub w wodzie, kiedy to najczęściej kończy jako papka. Jeśli brukselki są odpowiednio ugotowane, nadają potrawom ciekawy smak i konsystencję.
Brukselka dostarcza organizmowi sporo witamin i minerałów m.in. witaminę K, witaminy z grupy B, cholinę, prowitaminy A, mangan, potas, żelazo, magnez, wapń, cynk, a także korzystnie działający na nasz układ trawienny błonnik. Do jej listy można jeszcze dopisać związki siarki, które wspomagają proces detoksykacji wątroby. Brukselka chroni serce, ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, zawiera dużo glukozynolanów, czyli związków odpowiedzialnych za zapobieganie nowotworom.
Brukselka pieczona w miodzie sprawdzi się jako samodzielna przystawka lub dodatek do sałatek.


Pomysł na brukselkę pieczoną w miodzie 

Składniki:

- 1/2 kg brukselki, bez twardych części, przekrojonej na pół
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, do smażenia
- 2 cebule zwykłe lub czerwone, pokrojone w ćwiartki 
- 6 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 3 łyżki octu balsamicznego 
- 3 łyżki miodu
- sól morska, pieprz do smaku 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Postaw patelnię na średnim ogniu, rozgrzej tłuszcz i wrzuć brukselkę. Podsmażaj, mieszając co jakiś czas, aż delikatnie się przyrumieni. Dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki zmiękną, ale się nie przypalą. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania i polej mieszanką octu balsamicznego i miodu z dodatkiem przypraw (soli i pieprzu). Piecz w piekarniku 15-20 minut. Podawaj na ciepło jako dodatek do dania głównego albo wykorzystaj jako składnik prostej sałatki. 





Przeczytaj też:

4 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselkę! <3 Samo zdrowie na talerzu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię brukselkę, ale do tej pory używałam jej tylko do zupy. Dodaję sobie Twój przepis do zakładek i wypróbuję ją też w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My uwielbiamy brukselkę z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń