Granaty mają silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ zawierają polifenole i flawonoidy, dowiedziono, że są skuteczne w redukowaniu komórek rakotwórczych, przyczyniając się do ich śmierci (apoptoza). Granat chroni serce, obniżając ciśnienie krwi, zapobiegając zatorom w tętnicach i łagodząc proces twardnienia tętnic, sprawdza się też w diecie osób, które cierpią z powodu artretyzmu lub dny moczanowej, ponieważ ma silne działanie przeciwzapalne i zawiera związki, które zmniejszają produkcję enzymów odpowiedzialnych za degradację tkanki chrzęstnej.
Granaty są bogate w witaminy i minerały, zawierają m.in. witaminę C, K, E, witaminy z grupy B, potas, fosfor i mangan, powszechnie zalicza się je do produktów upiększających, a wszystko dzięki zawartości witaminy C, E i różnych antyoksydantów.
Tymi małymi ziarenkami można posypać różne sałatki, można je dodać do deserów i śniadań czy dosypać do zielonego smoothie, by w ten sposób zapewnić sobie dodatkowe składniki odżywcze i dodać odrobinę słodyczy.
Pomysł na turecką sałatkę z granatem
Składniki:
- 1,5 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
- 150 g dzikiego ryżu
- 200 g ciecierzycy z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 200 g soczewicy z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 1/2 szklanki łuskanych pistacji
- 4 dymki, drobno posiekane
- ziarna z 1 granatu
- 100 g pokruszonego sera feta
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
Dressing:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki musztardy Dijon
- sok z połowy cytryny
- sól morska i pieprz, do smaku
Ugotuj komosę ryżową i dziki ryż, zgodnie z instrukcjami na opakowaniach, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj komosę ryżową, dziki ryż, ciecierzycę, soczewicę, dymkę, pistacje, ziarna granatu, miętę i natkę pietruszki. Przełóż na paterę i posyp pokruszonym serem feta.
Żeby przygotować dressing, wszystkie składniki umieść w zakręcanym słoiku i potrząśnij nim energicznie, a następnie polej nim sałatkę.
Przeczytaj też:
Musi być pyszna taka sałatka 😊
OdpowiedzUsuńLubię soczewice i wszystkie potrawy z nią 😉
Ciekawe ciekawe ! ;))
OdpowiedzUsuńMniam,przepis napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! W weekend koniecznie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń