sobota, 24 listopada 2018

Pomysł na jajecznicę z awokado

Jajecznica z awokado przepis, kuchnia, kulinaria, zdrowe odżywianie

Jajecznica z awokado to świetny pomysł na pożywne, białkowo-tłuszczowe śniadanie, dobrze sprawdzi się na dietach niskowęglowodanowych, dostarczając od rana energii z dobrych tłuszczów.
Awokado w swoim składzie zawiera również witaminy i minerały, jest bogatym źródłem witaminy E, a także witamin A, B1, B2, C, PP, K , H, kwasu pantotenowego oraz kwasu foliowego i substancji mineralnych takich jak wapń, potas i fosfor. Oprócz tego awokado zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na nasz układ trawienny i szczególnie na dietach niskowęglowodanowych warto pamiętać o jego uzupełnianiu, ponieważ w znacznym stopniu są one go pozbawione.
Jajka z kolei to skarbnica witamin i dobre źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (również te, których sami nie potrafimy wyprodukować), w szczególności powinni o nich pamiętać sportowcy i osoby aktywne, ale ze względu na bogate wartości odżywcze warto je spożywać nawet jeśli nie prowadzi się aktywnego trybu życia. Jajka można przyrządzać na różne sposoby, a jednym z najprostszych i najbardziej popularnych jest chyba jajecznica, do której można dodawać różne pożywne składniki.
Jajecznica i awokado to dość ciekawe i nietypowe połączenie, dodatkowo można ją urozmaicić pomidorami, ziołami np. koperkiem, pietruszką, bazylią lub tymiankiem.


Pomysł na jajecznicę z awokado 

Składniki:

- 3 jajka 
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka oliwy lub klarowanego masła
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 
- sól i pieprz 

Jajka wbić do miski, przyprawić i roztrzepać. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, wlać jajka i smażyć, mieszając, aż się zetną. 
Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Dodać do świeżo usmażonej jajecznicy i delikatnie wymieszać. Jajecznicę podaną na talerzu posypać szczypiorkiem. 




Przeczytaj też:

2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem smaku :). Jadła kilka różnych, ale tradycyjna wersja ze szczypiorkiem najbardziej mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, szkoda, że nie ma foto.

    OdpowiedzUsuń