Jajka mają mnóstwo wartości odżywczych - co nie powinno dziwić skoro kurczęta żyją w ich wnętrzu, dopóki się nie wylęgną. Jajko musi więc zwierać potrzebne składniki do rozwoju ciała i mięśni, takie jak najważniejsze i najlepsze białka, tłuszcze, a także cenne minerały i witaminy, jednak nie zawiera węglowodanów. Wśród wartościowych składników znajduje się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas, magnez, cynk, witaminy A, B kompleks, C, D, E i kwas foliowy.
Wewnętrzne stosowanie jajek
Jaja są lekkostrawne i stanowią nieocenione pożywienie dla dzieci, ludzi starszych i rekonwalescentów. Dawniej surowe i lekko ścięte jaja były uważane za wzmacniający pokarm i idealne pożywienie dla ludzi wyniszczonych chorobami, zwłaszcza dla gruźlików i anemików. Białko jaja działa łagodząco na stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, powodujące zgagę, niestrawność, biegunkę lub zaparcia. Białko jaja ubite z mlekiem jest także podręczną odtrutką na żrące trucizny. Pomimo dużej wartości odżywczej, jaja niestety bywają często przyczyną różnorodnych alergii, dlatego nie każdy może je spożywać.
Zewnętrzne stosowanie jajek
Jaja działają łagodząco na skórę. Aby ulżyć skórze popękanej, poparzonej promieniami słonecznymi lub odparzonej, należy smarować ją jajkiem nakładając kilka warstw, przy czym każda następna warstwa powinna być położona po wyschnięciu poprzedniej. Na oparzenia stosować sztywną pianę z białek, a dla lepszego efektu dodać przed ubiciem 3 łyżki oliwy. Jajka były także stosowane jako proteinowa odżywka do włosów i do dzisiaj składnikiem wielu szamponów jest żółtko jaja. Aby przeciwdziałać wypadaniu włosów, można wieczorem wmasować w skórę głowy roztrzepane jajko z dodatkiem wody, zostawić na noc nakładając czepek ochronny, a następnego dnia umyć głowę.
Ludowe recepty z przeszłości
- w Rosji oparzenia leczono smarując je surowym, wymieszanym jajkiem, po czym powoli lano na ranę spirytus, aby utworzyć ochronną błonkę
- piana z białka była starym środkiem przynoszącym ulgę w stłuczeniach, zwichnięciach i zanokcicy
- uważano, że jajka przynoszą ulgę w bólach i stanach zapalnych nerwów, takich jak neuralgia i rwa kulszowa
- w latach dwudziestych i trzydziestych naszego stulecia lekarze używali preparatów z żółtek jaj do leczenia dziecięcej biegunki, co było możliwe dzięki wiążącym właściwościom jaj
- okład na ropnie i wrzody: utrzeć świeże jajko z trzema łyżkami mąki i zagotować na parze lub w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Papkę rozłożyć na gazie, przyłożyć do chorego miejsca i zabandażować. Zmieniać okład co trzy godziny.
Źródło: "Apteczka babuni" Anne McIntyre
Przeczytaj też:
Bardzo lubimy jajka:) wiedziałam że są zdrowe ale kilku ich zastosowań z tych co opisałaś nie znałam:)
OdpowiedzUsuńMój organizm nie lubi jaj..
OdpowiedzUsuńDawno temu robiłam sobie maseczkę na włosy :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za jajkami, jem je bardzo rzadko.
OdpowiedzUsuńGreat ;)
OdpowiedzUsuńBlog: O Planeta Alternativo
Bez jajek nie mogłybyśmy żyć :D :D
OdpowiedzUsuń