Określenie "bóle gardła" obejmuje wiele schorzeń charakteryzujących się stanem zapalnym gardła i krtani, migdałków a nawet nowotworów.
Chińska medycyna naturalna w leczeniu schorzeń gardła często korzysta z akupresury - środka wypróbowanego, łagodzącego bóle, usuwającego stany zapalne i obrzęki. Nie jest to metoda zastępująca leczenie farmakologiczne, zwłaszcza w przypadkach ostrego ropnego zapalenia migdałków, ale ma wpływ na przyspieszenie procesów zdrowienia.
Istnieje kilka punktów, które należy masować samemu, bez pomocy masażysty. Na rysunku 1 przedstawiony jest punkt znajdujący się na zewnętrznym kącie obrąbka naskórkowego paznokcia. Masujemy go poprzecznie poniżej paznokcia przez 2-3 minuty, parokrotnie w ciągu dnia.
Na rysunku 2 przedstawione są dwa punkty: A - pomiędzy stawem u nasady palca wskazującego i nasadą kciuka, B- leżący tuż poniżej stawu ponad nasadą małego palca. Kierunek masażu obu punktów pokazują strzałki (w stronę łokcia). Masować 2-3 minuty, również kilka razy w ciągu dnia.
Na rysunku 3 widoczny jest też kolejny punkt usytuowany w bezpośrednim sąsiedztwie kąta żuchwy, o szerokość palca w górę. Ten punkt masować ku górze.
Ziołolecznictwo
Mieszanki ziołowe:
- Zmieszać równe ilości kwiatu nagietka i liścia szałwii. Jedną łyżkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzątku. Zaparzać pod przykryciem 15 minut. Napar pić przed posiłkami 3 razy dziennie po 1 szklance.
- Zmieszać równe ilości kwiatu rumianku, liścia mięty pieprzowej, liścia szałwii, liścia podbiału i kłącza perzu. 3 łyżki ziół zaparzyć w 3/4 l wody. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Pić 1 szklankę 3 razy dziennie po posiłkach.
- Zmieszać równe ilości kwiatu arniki, liścia rozmarynu, szyszek chmielu, ziela krwawnika i kwiatu rumianku. Jedną łyżkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzątku. Zaparzać pod przykryciem 15 minut. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance.
- Jedną łyżkę stołową rozdrobnionych lub zmielonych korzeni biedrzeńca pospolitego zalać 1 szklanką wrzątku. Zaparzać przez godzinę. Pić po posiłkach 3 razy w ciągu dnia po 1 szklance.
Płukanki przeciwzapalne
- Zmieszać po 50 g ziela rdestu ptasiego, 30 g liści szałwii, 10 g owoców dzikiej róży. Jedną łyżkę stołową ziół zaparzyć 1 szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Płukać gardło 2 razy dziennie.
- Zmieszać równe ilości liścia mięty pieprzowej, liścia szałwii i kwiatu rumianku. Jedną łyżkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzątku. Odstawić na 15 minut i zaparzać pod przykryciem. Płukać gardło co godzinę.
- Do szklanki letniej wody wsypać łyżeczkę soli kuchennej, zamieszać. Płukać gardło 3 razy dziennie.
- Do 1/2 szklanki wody dodać 6 kropel jodyny. Płukać gardło 3 razy dziennie.
- Obrać dwa ziemniaki, zetrzeć na tarce, wycisnąć sok,. Płukać gardło parę razy dziennie.
Źródło: Kalendarz zdrowia medycyny naturalnej - Andrzej Żak
E' tutto molto interessante, grazie per il post.
OdpowiedzUsuńBuona domenica
Bardzo cenny wpis. Skorzystam z porad ziołowych :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o akupresurze na gardło, ja zawsze pije rumianek :)
OdpowiedzUsuńMy zawsze płuczemy gardło szałwią :)
OdpowiedzUsuńZioła są bardzo dobrze i warto wiedzieć które się nam przydadzą na codzień
OdpowiedzUsuńZioła to naturalny sposób leczenia, a mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. U mnie w rodzinie od lat stosuje się wszelakie zioła, na różne schorzenia.
OdpowiedzUsuń